Mozgásban: migráció a kamerán keresztül

Az ENSZ becslései szerinte világszerte a százmilliót is meghaladja azok száma, akik kényszer hatására hagyták hátra otthonukat és kerestek menedéket hazájukon belül vagy kívül. A tömeges migráció a világ szinte minden táján érezteti a hatásait. A Migrációkutató Intézet fotókiállítása ezt a komplex jelenséget mutatja be. A tárlat szeptember 26-ig megtekinthető a Lónyay-Hatvany-villa Galéria termében.

A jelenlegi globális migrációs folyamatokról, valamint annak Európára gyakorolt hatásáról kerekasztal-beszélgetésre is sor került a fotókiállítás megnyitójának apropóján. A beszélgetés résztvevői: Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet igazgatója, valamint Pócza István a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője voltak. A beszélgetés során Marsai Viktor számos személyes élményt és történetet mesélt el a megjelent közönségnek.

A nagy népmozgások korát éljük. Az ENSZ becslései szerint napjainkban mintegy 300 millió ember él születési országán kívül, miközben – valószínűleg először a történelemben – meghaladja a 100 millió főt azoknak a száma, akik kényszer hatására menekültek el otthonaikból és kerestek menedéket hazájukon belül vagy kívül. De nem feledkezhetünk meg arról a milliárdos tömegről sem, akik gazdasági okoktól vagy egyéni döntéstől hajtva költöznek vidékről a városokba, és különösen a harmadik világban arra várnak a megapoliszok nyomornegyedeiben, hogy ez a lépés a felemelkedést vagy a végleges megrekedést eredményezi-e számukra. A globális migrációs folyamatok hatásai Magyarországon is jól érzékelhetőek, legyen szó az ukrajnai háború elől menekülőkről, akik az első biztonságos országot találhatják meg hazánkban, vagy a déli határkerítést ostromló irreguláris migránsokról, akik biztonságos államok sorát maguk mögött hagyva igyekeznek eljutni a vágyott ígéret földjére, az Európai Unió valamelyik tagállamába.

Az elmúlt években terepkutatásaik során a Migrációkutató Intézet munkatársai a migráció számos típusával és arcával találkozhattak Európában és azon túl is. Láthatták, hogyan lehet egyszerre átok és áldás, megoldás vagy maga a probléma. Ezen utak, találkozások során fotók ezrei készültek kiváló művészek lencséin keresztül, akik elkísérték az Intézet munkatársait és segítettek a folyamatok dokumentálásában.

BLA|katedra 2023.09.13