A törökországi mentés hősei

Emberfeletti teljesítményt hajtott végre a Magyar Barlangi Mentőszolgálat szakértőkből álló csapata, amikor sikerült napokig életben tartaniuk egy bajba jutott barlangászt egy dél-törökországi barlangban. A mentésben résztvevő szakorvossal és barlangásszal beszélgettünk, BLA|globus programsorozatunk legutóbbi eseményén.

Rendezvényünkön dr. Zádor Zsófia, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat szakorvosa, valamint Kunisch Péter a Magyar Barlangi Mentőszolgálat barlangásza számolt be helyszíni tapasztalatairól, Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetőjének moderálása mellett. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat munkatársai több napon keresztül életben tartották a törökországi Morca-barlangban balesetet szenvedett, belső vérzéssel küzdő amerikai barlangászt, amíg a többi ország mentőcsapatai megérkeztek.

A barlangi mentőknek az volt a feladatuk, hogy lejuttassák 1040 méteres mélységbe Zádor Zsófia doktornőt és minden, a mentéshez szükséges készítményt és felszerelést. A szervezet tagja két olyan tapasztalt barlangász is, akik orvosi képesítéssel rendelkeznek, így gyorsan összejött a biztonságos bevetéshez szükséges három kísérő. Ezt követően az első repülőjárattal indultak Törökországba, hogy mielőbb segíteni tudjanak a bajbajutott kutatón, Mark Dickey-n. A magyar csapat emberfeletti munkájának köszönhetően az amerikai kutató már felépülőben van.

BLA|globus 2023.10.02