Miért szeretjük az impresszionista képeket?

A műkedvelő nagyközönség és a műgyűjtők jelentős része egyaránt az impresszionista alkotásokat favorizálja, az irányzatot megelőző és követő művészeti mozgalmakkal szemben. De mégis miben rejlik az impresszionizmus titka? Erre a kérdésre adott részletes választ előadásában Bellák Gábor művészettörténész.

Az érdeklődők az előadás elején áttekintést kaptak az impresszionizmusról, a 19. század utolsó harmadának legnagyobb hatású művészeti mozgalmáról, annak eredetéről, jellemzőiről és fontosabb alkotóiról. Az impresszionizmus leginkább a festőművészet, a zene és az irodalom, de kis mértékben a szobrászat stílusa volt. Az impresszionista stílus többé-kevésbé követi névadója, a világhírű francia festőművész, Claude Oscar Monet (1840-1926) életpályájának alakulását.

Bellák Gábor kifejtette, hogy az impresszionizmus központi gondolata az élet élvezete, amelyet igyekeztek vizuálisan is hűen megjeleníteni. A lazább stílus, az élénkebb színhasználat és a hétköznapi témaválasztás a festmények személyesebb interpretációját teszi lehetővé, ami mind a mai napig magával ragadja a festészet rajongóit. Többek között ezért is szeretjük az impresszionista képeket.

BLA|kult 2023.10.30