A német drogliberalizációs törekvések veszélye Magyarországra

A Drogkutató Intézettel közösen tartott rendezvényünkön, a Németországban tapasztalható droglegalizációs törekvések hazánkra gyakorolt veszélyeiről beszélgetett Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese és Téglásy Kristóf, a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója. A hirado.hu tudósítását szemlézzük.

Az esemény kezdetén Téglásy Kristóf, a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója felidézte: a német kormánykoalícióban részt vevő baloldali politikusok nemrég olyan törvénytervezetet nyújtottak be, amely a felnőtt állampolgárok esetében legalizálná a marihuána fogyasztását, illetve havi ötven gramm esetéig a tartását is.

A Németországban is komoly vitákat gerjesztő törvényjavaslat megengedné azt is, hogy a németek fejenként három tő kendert tarthassanak otthon a saját fogyasztásukra. A már némileg szigorított tervezet újabb felvetése szerint az országban úgynevezett kannabiszbárokat hoznának létre, amelyeket nem látogathatnának fiatalkorúak, és ilyenek az óvodáktól, iskoláktól csak bizonyos távolságra létesülhetnének.

Rétvári Bence szerint „nincs arra garancia, hogy a német állampolgárok nem vinnék át a kannabiszt a schengeni határokon”. Emlékeztetett arra, hogy a törvénytervezet benyújtására reagált a német rendőrség is: a hatóság jelezte, nincs arra kapacitása, hogy embereket ellenőrizzen a lakásukon, hogy ott ki hány tő kendert termeszt.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet: ha Németország mégis legalizálná a marihuána fogyasztását, a német állampolgárokra a hazájuk határain kívül akkor is annak az országnak a jogszabályai vonatkoznak, ahol éppen tartózkodnak. Ha tehát egy német állampolgár a Németországban legálisan termesztett marihuánáját Magyarországra hozná, akkor az itt bűncselekménynek számítana, ahogy más uniós államokban is.

(hirado.hu)

BLA|közélet 2023.11.09