Erős bástya a nemzeti oldalon

Eseménydús és sikerekben gazdag évet zár a Batthyány Lajos Alapítvány. 2023 sok szempontból az építkezés éve volt, amihez biztos alapul szolgáltak az elmúlt évek eredményes erőfeszítései.

Székhelyünk, a Lónyay-Hatvany-villa immár több, mint két éve ad otthont közösségszervező küldetésünknek. Az Ybl Miklós eredeti tervei alapján újjáépült épületből sikerült rövid időn belül egy pezsgő, élettel teli közösségi teret kialakítanunk. 2021 szeptember óta a különböző tematikájú programsorozataink 198 rendezvényen összesen 17304 vendéget vonzottak.

A jelentős népszerűségnek örvendő BLA|arena, BLA|katedra és BLA|globus programsorozataink október eleje óta egy új, egységes arculat alatt kínálnak minőségi időtöltést a közélet történései iránt érdeklődőknek. A BLA|közélet címet viselő friss programsorozatunk a megújult külső mellett a megszokott izgalmas, releváns és naprakész beszélgetésekkel, előadásokkal, szakmai programokkal várja a vendégeket. A teljesség igénye nélkül idén olyan kiemelkedő vendégeket mutathattunk be az érdekődőknek a BLA|közélet programsorozat keretein belül, mint: Szijjártó Péter, Varga Mihály, Navracsics Tibor, Lantos Csaba, Varga Judit miniszterek, Schmit Ádám és Menczer Tamás államtitkárok, Szöllősi György a Nemzeti Sport főszerkesztője, Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő, Buglya Sándor filmrendező, Baji Balázs sportoló, Németh Balázs a budapesti Atlétikai Világbajnokságot szervező Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, vagy éppen Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Másik zászlóshajónk, a kulturális témák iránt érdeklődő közönséget célzó BLA|kult rendezvénysorozat látogatói idén olyan elismert művészekkel és előadókkal találkozhattak, mint Borbély Mihály, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas klarinétművész, a Hot Jazz Band, Kossuth-díjas magyar jazz-zenekar, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint előadóművészek, Hirtling István, Jászai Mari-díjas színművész, Lackfi János, József Attila-díjas magyar költő, vagy éppen Nyáry Krisztián, író, irodalomtörténész. A Magyar Nemzeti Galériával és a Szépművészeti Múzeummal folytatott együttműködésünk keretében, az intézmény szakértő munkatársai idén Vaszary János, Gulácsy Lajos, Egry József, Hantai Simon, El Greco, Pablo Picasso és Pierre-Auguste Renoir életútját, valamint az impresszionizmus, a művészi színképzés és a női képzőművészet reneszánszkorban kezdődő történetét ismertették meg az érdeklődőkkel.

A magyar kultúra ápolására, több évtizedes küldetésünk mellett, székházunk egyik névadója, báró Hatvany Ferenc öröksége is kötelez. Alapítványunk kiemelt feladatának tekinti, hogy az újjáépült Lónyay-Hatvany-villában méltó emléket állítson Hatvany kiemelkedő munkásságának. Páratlan értékű, a történelem viharaiban felbomlott festménykollekciója előtt egy állandó reprókiállítással tisztelgünk. A két világháború közötti időszak egyik legmeghatározóbb magyar műgyűjtője azonban képzőművészként is maradandó értéket alkotott. A Kieselbach Galériának és elhivatott magángyűjtőknek hála, 2023 nyara óta hosszabb távon is a Lónyay-Hatvany-villában mutathatjuk be Hatvany saját festményeit.

Doktori ösztöndíjprogramunk, mely folyamatos szakmai programokat, továbbképzési lehetőségeket kínál a felvételt nyert kutatóknak, idén is eredményesen folytatódott. Ösztöndíjasaink számára szervezett eseményeink keretében rendszeres lehetőséget biztosítunk a doktori programunkban résztvevő tehetséges, fiatal kutatók számára, hogy bemutassák szakterületüket. A rendszeres szakmai workshopok mellett, idén már a harmadik alkalommal adtuk ki ösztöndíjasainak aktuális tanulmánykötetét. Jelenleg 30 doktorandusz számára biztosítunk ösztöndíjat.

A Batthyány Lajos Alapítvány keretein belül működő Danube Institute 2023-ban is aktív szerepet töltött be Magyarország nemzetközi kapcsolatainak építésében. Számos külföldi előadót hozott Magyarországra, valamint képviselte hazánkat a nemzetközi térben. Összesen 50 angol nyelvű rendezvényt szervezett, melyeken nemzetközileg elismert szaktekintélyek, influenszerek, köztük egykori kormány- és államfők, valamint nagykövetek tartottak előadást. Az előadók között szerepelt többek között Tony Abbott volt ausztrál miniszterelnök, Václav Klaus volt cseh köztársasági elnök, George Yeo korábbi szingapúri külügyminiszter, Edward Luttwak világhírű amerikai katonai stratéga, Dave Rubin politikai kommentátor, író, Chris Rufo amerikai gondolkodó, a critical race theory elismert kritikusa, illetve Rod Dreher amerikai újságíró és bestseller szerző.

A rendezvények közül kiemelendő a jelenlegi háborús kontextusban fokozottan releváns, immár harmadik alkalommal megrendezett geopolitikai csúcstalálkozó, amelynek fő vonalát az idei évben az orosz-ukrán háború globális értelmezése adta, és amelyen Ausztráliától Kanadáig, valamint Japántól Nigériáig vettek részt kiemelkedő geopolitikai gondolkodók. Emellett félnapos rendezvényt szenteltünk az Izraelt ért terrortámadás értelmezésének is. Folytattuk geopolitikai rendezvénysorozatunkat is ahol, az Egyesült Államok, illetve az orosz-ukrán háború mellett többek között Szingapúr és Malajzia geopolitikai helyzetével is foglalkoztunk. Az intézet képviselői maguk is előadtak külföldi rendezvényeken, többek között a NatCon londoni konferenciáján vagy éppen az Arc Forumon, emellett társszervezői voltunk az IDU londoni és washingtoni nagykonferenciáinak, illetve a Párizsban rendezett Worldwide Freedom Initiative-nek is. A rendezvényeken túl a Danube Institute kutatócsapata folyamatosan jelentetett meg elemzéseket, tanulmányokat. Az intézet rendszeresen készített podcast adásokat, és folytatta napi rendszerességű nemzetközi lapszemléjét, amely magyar nyelvű blogoldalán jelenik meg.

Közösségszervező munkánk fontos eleme a lapkiadás. A két esztendeje útjára indított Hungarian Conservative című, negyedéves, angol nyelvű folyóiratunk a nemzetközi konzervatív olvasóközönség körében nagy sikernek örvend; az idei évtől új rovatot indítva kiemelt figyelmet szentel a diaszpórában élő magyarság ügyének. A formátumában és terjedelmében tavaly megújított, közkedvelt Magyar Krónika magazin, valamint a szintén jelentős fejlesztésen átesett, növekvő látogatottságú online felülete a példaadó magyar közösségépítő kezdeményezések bemutatója. A magazin tartalmai különösen felértékelődhetnek a háborús időszakban, amikor semmi sem fontosabb a béke sürgetésénél. A Magyar Krónika bebizonyítja: Magyarország a béke szigete. A szintén általunk kiadott, a közéleti mellett kulturális témákat is bemutató Hungarian Review széles körű elismertségét mutatja, hogy a folyóirat immár a tizennegyedik évfolyamánál jár.

Friss 2023.12.01