Nők a diplomáciában

Magyarországra akkreditált nagykövet asszonyokkal beszélgettünk a nők diplomáciában betöltött szerepéről, a Magyar Női Unióval és a Magyar ENSZ Társasággal közösen tartott rendezvényünkön.

A Batthyány Lajos Alapítvány a Magyar Női Unióval és a Magyar ENSZ Társasággal együttműködésben, a női témákat feldolgozó BLA|XX programsorozat keretében, egy kötetlen hangulatú panelbeszélgetésre invitálta Budapesten állomásozó nagykövet asszonyokat, hogy saját karrierútjukról és a nők szerepéről valljanak a diplomácia sokak által férfiasnak gondolt világában. A kerekasztal-beszélgetésre meghívott nagykövetek: Amara Liluashvili,  Georgia, Karima Kabbaj, Marokkó, Trine Skymoen, Norvégia, és Gülşen Karanis, Törökország Magyarországra akkreditált nagykövetei. A beszélgetést Bogyay Katalin, Magyarország korábbi ENSZ nagykövete, a Magyar ENSZ Társaság elnöke, a „Nők a diplomáciáért” alapítója vezette. Az esemény angol nyelven zajlott le magyar tolmácsolással.

A nagykövetek első sorban saját tapasztalataikról, személyes karrierútjukról számoltak be. A norvég nagykövet kifejtette, hogy az északi államokban azért vannak nagy számban női diplomaták, mivel számos mechanizmus segíti a nők karrierjét. A marokkói nagykövet érdekes adatot osztott meg a nézőkkel, miszerint hazájában a külügyminisztériumi dolgozók 47%-a nő. A georgiai nagykövet elmondta, hogy hazájában alacsony a nők aránya ebben a szakmában, de a tendencia növekvő, csakúgy, mint Törökországban, hogy erre a török nagykövet is rámutatott.

BLA|XX 2023.12.04