Mi az iszlám és hogyan hat a világunkra? – Pódiumbeszélgetés

Az iszlám vallás és kultúra, valamint ezen jelenség globális hatásai álltak a Szent István Intézettel közösen szervezett szakmai konferenciánk középpontjában. Az MTI tudósítását szemlézzük.

A geopolitikai folyamatokból azt a tanulságot lehet leszűrni, hogy elkerülhetetlen egy civilizációs ütközet – hangsúlyozta Hollik István KDNP-s országgyűlési képviselő, a Fidesz kommunikációs igazgatója csütörtökön Budapesten, egy pódiumbeszélgetésen. A Batthyány Lajos Alapítvány és a Szent István Intézet által szervezett, Mi az iszlám és hogyan hat világunkra? című fórumon elmondott köszöntőjében a kormánypárti politikus felidézte egy személyes élményét, abból az időből, amikor tagja volt az Európa Tanács nevű „sóhivatalnak”.

Elmondása szerint a tanács egy 2017-es bizottsági ülésén szerepelt a programban egy előterjesztés, melynek témája az volt, hogyan egyeztethető össze a saría az európai jogrendszerrel; egy lengyel képviselővel egyetértettek abban, hogy felesleges ilyen kérdéseket megvitatni. Hozzátette azonban: érdemes megnézni a mai európai valóságot, ahol az iszlám hátterű bevándorlónépesség robbanásszerűen növekszik, a népességrobbanásban lévő muszlim országokra pedig várhatóan igen súlyos hatással lesz a globális felmelegedés.

 

Ezekből a folyamatokból azt a tanulságot lehet leszűrni: egy civilizációs ütközet egyszerűen elkerülhetetlen, „Nyugat-Európában előbb, nálunk inkább utóbb” – közölte Hollik István. Az európai társadalmaknak meg kell erősíteniük saját maguk értékrendjét, kereszténységüket– figyelmeztetett, hozzátéve: érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a másik fél hogyan tekint a világra és „hogyan tekint ránk”.

A Máthé Zsuzsa, a Szent István Intézet igazgatója által vezetett pódiumbeszélgetésen Maróth Miklós klasszika-filológus, orientalista, az MTA rendes tagja, Fischl Vilmos evangélikus lelkész, biztonságpolitikai szakértő, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára, valamint Baranyi Tamás történész, a Magyar Külügyi Intézet stratégiai igazgatója vett részt.

(MTI)

BLA|közélet 2023.12.15