Artist talk: Sávolt Karolina

Jelentős érdeklődés övezte Magyarország egyik legfiatalabb és legtehetségesebb képzőművészével, Sávolt Karolinaval folytatott portrébeszélgetésünket, melyen az alkotómunka kulisszatitkai mellett, a jövőbeli tervekről is szó esett. Karolina festményei március közepéig tekinthetőek meg az Aranybástya étteremben.

Sávolt Karolina korunk egyik legfiatalabb művésze, idén tölti be a tizennegyedik életévét. A festészettel kilenc éves korában kezdett el foglalkozni és tudásának alapjait teljesen önállóan, online sajátította el. Az első kamarakiállítása tizenegy éves korában nyílt meg és azóta számos tárlata volt Budapesten és külföldön (Nizza, Dubai, Barcelona) egyaránt. Amellett, hogy az aukciókon is nagy sikerrel szerepelnek az alkotásai, több nyelven beszél és fontos számára a sport, teniszben korosztályos országos bajnok. 2023-ban Magyarország Jó tanuló Jó Sportolója Kitüntetettje, valamint Az Év Leginspirálóbb Női – Fiatal Tehetség kategória győztese lett, nemrég pedig elnyerte a párizsi Salon d’Automne ifjúsági ösztöndíját.

Az Artist Talk program keretében szó volt arról, hogy hogyan alakultak ki az önálló stílusjegyei, melyik stílusok és korszakok voltak rá hatással és mik a jövőbeni céljai a fiatal művésznek. Munkáiban fontos szerepet játszanak a lovak, mint motívumok. Műveit pozitív energia hatja át. A művészetében komoly szerepet játszik a geometria, amely az univerzumot írja le, mivel a természetben minden geometrikus. A beszélgetésben szóba került, hogy az első aukciójának a teljes bevételét a Szájjal és Lábbal Festő Művészek Kiadójának ajánlotta fel.

BLA|kult 2024.02.13