Visky András Kossuth-díjas író volt a vendégünk

A család és a szeretet erejéről, a totalitarizmus embertelenségéről, valamint az örök tanulságokról mesélt Visky András Kossuth-díjas író, Kitelepítés című sikerkönyve kapcsán, BLA|kult programsorozatunk legutóbbi rendezvényén. A szerzővel Ott Anna beszélgetett.

Visky András szakmai életének legnagyobb részét színházi emberként, dramaturgként, drámaíróként töltötte, majd verseskötetei jelentek meg. Kitelepítés című regényének megjelenése 2022-ben az irodalmi élet egyik legnagyobb szenzációja volt. A kritika és az olvasók is egyaránt ünnepelték, sikere azóta is töretlen. Munkái szerteágazóak és sokszínűek, elmondása szerint azonban egész életében a szülei történetén dolgozott, melynek kiteljesedése első regénye, munkásságáért idén Kossuth-díjat kapott. Beszélgetőtársa, Ott Anna a Hadik Kávéház művészeti vezetője. A Margó Irodalmi Fesztiválon indított sorozatban híres olvasókkal beszélget kedvenc könyvélményükről, könyvismertetői a Könyves Magazinon olvashatók.

Visky András a beszélgetés során elmesélte, hogy édesapjával 8 évesen találkozott először, ugyanis születését követően letartóztatták a román kommunista hatóságok. A szerzőt, édesanyját és testvéreit pedig a román gulágra internálták. Visky első emléke református lelkész apjáról, hogy a templomban a szószéken prédikál. Megosztotta a közönséggel, hogy könyve megírásához titkosszolgálati anyagokat is felhasznált, hogy hitelesebben tudja ábrázolni az eseményeket, hiszen egy kisgyermek emlékei nem feltétlenül tudják bemutatni az élethelyzet kontextusát teljes valójában.

BLA|kult 2024.04.19