Csontváry: A próféta

Csontváry festészete mindmáig rabul ejti a képzőművészet szerelmeseit. Végvári Zsófia lendületes előadása során, új teóriákat ismerhettek meg az érdeklődők, Csontváry szimbolizmusa kapcsán.

Csontváry Kosztka Tivadar a magyar képzőművészet egyik legtitokzatosabb alakja, emlékeztetett előadása elején Végvári Zsófia, a Festményvizsgálati Labor vezetője. Kiemelte, hogy a festőzseni művészi pályájának különleges indulása, átfogó természettudományos ismerete, utazásaitól inspirált témáinak megközelítési módja, sajátos szimbólumrendszere, mással össze nem téveszthető festői stílusa és speciális anyaghasználata szerteágazó kutatásoknak és művészettörténeti elemzéseknek adta és adja a mai napig forrását. Ezt a mai napig tartó érdeklődést csak tovább erősíti Csontváry mind ez idáig hiányos életrajza – tette hozzá az előadó.

Végvári Zsófia szerint Csontváry festményeinek szinte végtelen értelmezése van, azonban Csontváry élményeinek kiindulópontja számunkra sem ismeretlen, hisz itt élt Európában, a poros falucskától kezdve, Budapesten át, Taormináig. Művészete a XIX–XX. század fordulójának korlenyomata is egyben, s ebben a közegben és értelmezésben ő maga jelenti az origót – hangsúlyozta Végvári.

BLA|kult 2024.05.22