Elemzői vita a vasárnapi EP-választásról

Magyarország vasárnap választ. Az önkormányzatok összetétele mellett, – a többi uniós tagállamhoz hasonlóan – az Európai Parlamentbe küldendő képviselőkről is most fogunk dönteni. A választás alapjaiban határozza meg kontinensünk jövőjét. Az eddigi kampányról, a háttérben zajló mozgásokról, és a közvélemény-kutatások adatai alapján, a várható eredményről beszélgettek szakértő vendégeink, a PROKON-nal közösen szervezett közéleti rendezvényünkön. A Magyar Nemzet tudósítását szemlézzük.

A Prokon Szakkollégium és a Batthyány Lajos Alapítvány szervezésében tartottak elemzői vitát, melyen Ember Zoltán, az Iránytű Intézet ügyvezetője, Horn Gábor, a Republikon Intézet vezetője, Kiszelly Zoltán a Századvég politikai elemzési igazgatója, és az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója, Kovács István vett részt.

A vitán elsőként a kisebb pártok esélyeit latolgatták a megjelentek. Horn Gábor a kispártokkal kapcsolatban elmondta, a Magyar Péter-jelenség eredményeként nagyon nehéz helyzetbe kerültek a kispártok, és jó esély van arra, hogy a Mi Hazánkon kívül egy kispárt sem fog bejutni az Európai Parlamentbe. Az LMP-vel kapcsolatban Horn elmondta, a pártot már nem is tartja kispártnak, sokkal inkább mikropártnak, amely szinte teljesen elengedte az európai parlamenti választást, és Budapestre helyezte a hangsúlyt. Kovács István elmondta, a közvéleménykutatások többsége egyetért, és nagyjából ugyanolyan eredményeket jósol. Ez pedig annak köszönhető, hogy bizonyos pártok vagy szervezetek támogatottsága már nem olyan trendi mint volt. Az emberek számára egyre kevésbé trendi bemondani egy kutatás során a telefonba, hogy a DK-t vagy a Mi Hazánkot támogatja – emelte ki Kovács István, aki kiemelte, ennek eredményeként több kutató is alul mérheti a két csoportot, miközben a Magyar Péter vezette Tisza pártot felülmérhetik a kutatók, ugyanis a baloldali és ellenzéki szavazók körében jelenleg trendi a Magyar vezette pártot támogatni.

Kovács István elmondta, a közvéleménykutatások többsége egyetért, és nagyjából ugyanolyan eredményeket jósol. Ez pedig annak köszönhető, hogy bizonyos pártok vagy szervezetek támogatottsága már nem olyan trendi mint volt.  Az emberek számára egyre kevésbé trendi bemondani egy kutatás során a telefonba, hogy a DK-t vagy a Mi Hazánkot támogatja – emelte ki Kovács István, aki kiemelte, ennek eredményeként több kutató is alul mérheti a két csoportot, miközben a Magyar Péter vezette Tisza pártot felülmérhetik a kutatók, ugyanis a baloldali és ellenzéki szavazók körében jelenleg trendi a Magyar vezette pártot támogatni. Magyar Péter jelenleg leszálló ágban van, nincsenek tartalékai – emelte ki a szakértő.

A Gyurcsány projekt megbukott – jelentette ki Horn Gábor. Az elemző szerint Gyurcsány tervének a lényege az volt, hogy a Demokratikus Koalíció egy Orbán-ellenes ellenzéki tömb vezetőjévé váljon. Azonban Magyar Péter megjelenésével elvették a DK-tól ezt a szerepet, és eltolták a baloldali, szociáldemokrata irányba.

Lehetőség van arra, hogy az MSZP és a DK ismét létrehozzon valamit – tette hozzá Horn. Kovács István szerint a vasárnapi eredmények nem fognak azon változtatni, hogy Gyurcsány Ferenc továbbra is az ellenzék megkerülhetetlen személye lesz, ugyanis Magyar Péter mögött nincs szervezeti háttér, a választás után pedig az elemző szerint el fog veszni a Magyar Péter érdekessége, ugyanis az általa megfogalmazott hatalmas, kormányváltó ígéretek nem valósulnak majd meg.  Annyira heterogén Magyar Péter szavazótábora, hogy már akkor is szavazatokat vesztene, ha önálló identitást adna a TISZA pártnak – jelentette ki Kovács István.  A Demokratikus Koalícióval kapcsolatban Ember Zoltán kifejtette, annak ellenére, hogy 2022 után látható volt egy vonzás a párt körül, ez a dominanciára való törekvés azonban már az első pillanatban a hamvába holt volt. Gyurcsány Ferenc hosszútávfutó, nagyon sok mindent túlélt, azonban nem csak ő van a pártban – emelte ki a szakértő, majd kifejtette, amennyiben a DK rossz eredményt ér el a vasárnapi választásokon, elképzelhető, hogy végleg elveszti a szavazói egy részét. Kiszelly Zoltán kifejtette, a hagyományosan baloldali szavazók egyre több esetben jobbra szavaznak, ugyanis ezen az oldalon kapnak jó ajánlatokat a szociálpolitika terén. A Demokratikus Koalíciónál azt látjuk, hogy leginkább idősebb szavazói vannak, és továbbra sem sikerült fiatalítani a szavazótábort – emelte ki Kiszelly, majd hozzátette, a párt a fővárosi közgyűlésben kísérletezheti ki, hogy milyen együttműködésre léphet a későbbiekben a Magyar Péter vezette Tisza párttal.

Horn Gábor szerint Magyar Péter jelenleg egy nagyon hálás helyzetben van, ugyanis a pártja jelenleg nem jelent számára akadályt. A legnagyobb pozitívum vele kapcsolatban, hogy keveset lehet tudni róla – emelte ki az elemző, majd hozzátette, Magyar Péternek nagyon jó ütemérzéke van, ugyanis a szombati tüntetéssel teremtett magának egy hatalmas lehetőséget.  A Magyar Péter-jelenség szerintem csak június 9-én kezdődik el igazán  – tette hozzá Horn Gábor.  Kovács István elmondta, Magyar Péter esetében továbbra is hatalmas probléma, hogy nincs mögötte hálózat, a jelölteket pedig valójában nem ismeri, ami komoly kockázatot hordoz magában. A június 8 – án tartandó tüntetéssel kapcsolatban Kovács kiemelte, Magyar Péter azzal jár a legjobban, hogyha a tiltakozáson semmilyen konkrétumot nem fog mondani, ugyanis ezzel elriasztaná magától a szavazói egy részét. Nem lepődnék meg azon, hogyha Magyar a korábbi állításai ellenére mégis felvenné a mandátumát, ugyanis ez biztos megélhetést jelentene számára – tette hozzá az Alapjogokért központ vezetője, aki hozzátette, nem vár csodát a szombati tüntetéstől, a választást követően pedig a Tisza apadására számít. Ember Zoltán, az iránytű intézet ügyvezetője kifejtette, egy párt akkor lehet sikeres, ha van egy közös szocializáció a jelöltekben, ami jelenleg nincs meg a Tisza Párt jelöltjei között. Az ellenzéken belül még komoly átjárás lehet, rengeteg a bizonytalan, ezért kiemelten fontos Magyar Péternek, hogy hány ember megy el a szombati tüntetésére – jelentette ki Ember, aki szerint Magyar Péternek esélye van arra, hogy szombaton egy utolsót impulzust adjon a választóknak. Kiszelly Zoltán ugyanakkor kifejtette, Magyar Péter kampány végére deffenzív helyzetbe kényszerült, ugyanis a háború kérdésében a politikusra rásült a háborúpárti bélyeg.

(Magyar Nemzet)

BLA|közélet 2024.06.06