Nógrádi György könyvbemutatója: Merkel – Eszmény és valóság

A 21. század legmeghatározóbb német politikusáról, Angela Merkelről írt könyvet Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, melyet közéleti programsorozatunk keretében mutattunk be, a Lónyay-Hatvany-villában.

Amikor Angela Merkel kancellár lett, az egykori amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és külügyminiszter, Henry Kissinger azt mondta: “Egy új vezetőtípus tűnt fel, akinek a felfelé vezető útját rendre alábecsülték, és aki hirtelen saját korának tökéletes megjelenítőjévé vált.”

A kelet-németországi változások tetőpontján, 1989 decemberében a berlini Humboldt Egyetem fiatal kutatófizikusa, egy evangélikus lelkész lánya csatlakozott a Demokratikus Ébredés nevű új párthoz. Angela Merkel akkor 35 éves volt, mindenféle politikai tapasztalat nélkül, ám erős erkölcsi tartással. Tizenöt évvel később Németország kormányának élére állhatott. Négy cikluson át, 16 évig maradt hivatalban, válságok sokaságán vezette át határozottan az országot – és nem kis részben Európát. A hidegháború utáni új nemzetközi rend korának egyik legfontosabb politikusa lett. Kancellárságának bő másfél évtizedéből – főképp a migrációs válság éveiben – nem hiányoztak a támadások és a kudarcok sem, 2021 decemberében mégis úgy vonulhatott nyugalomba, mint Németország egyetlen olyan kancellárja, akit erre nem valamiféle politikai válság kényszerített. Nógrádi György a tőle megszokott széles kitekintéssel állítja világpolitikai összefüggésbe Angela Merkel rendkívüli életpályáját.

Nógrádi György Pócza Istvánnal, a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetőjével beszélgetett az újonnan megjelent könyvéről. A könyvbemutató után a közönség is kérdezhetett a szerzőtől.

BLA|közélet 2024.06.14