Nemzetközi kapcsolatok és diplomácia a háború árnyékában

A Batthyány Lajos Alapítvány és a PROKON Ifjúsági Szervezet és Politikatudományi Szakkollégium közös eseményének meghívott vendége Dr. Baranyi Tamás, a Külügyi és Külgazdasági Intézet stratégiai igazgatóhelyettese volt, a beszélgetést Talabér Krisztián moderálta.

Dr. Baranyi Tamás a beszélgetés első felében felvázolta a diplomácia és a nemzetközi kapcsolatok történetét, majd közérthetőbbé tette a diplomácia tudományát a közönség számára. A diplomáciai rendszerek és azok története nagy múltra tekint vissza. Az 1648-as vesztfáliai béke volt az első olyan békerendszer Európában, amelyben nem a dinasztikus érdekek, hanem az államérdek volt a legfontosabb. Az ebben kialakult szervezetrendszerben minden ország a szuverén érdekeit képviselte.

A vesztfáliai békerendszer felbomlása után jött létre a bécsi kongresszuson kialakított rend, amely a kisebb nemzetek számára nem volt megfelelő. A bécsi kongresszus célja az volt, hogy az európai államrendszert és a politikai egyensúlyt helyreállítsák. A kongresszus záróokmányát 1815. június 9-én írták alá. 1918-ra ért véget a bécsi kongresszusi rendszer. A szakértő szerint továbbra is az erőegyensúly az alapelv, ugyanis ez tartja távol a háborút, mivel a szemben álló erők nagysága egyenlően van elosztva, ezt nevezik realista felfogásnak.

Dr. Baranyi Tamás nagy problémának látja, hogy az amerikai versenypiaci szabványok miatt Európa versenyképességi feltételei romlanak, és szinte az összes globális techcég az Egyesült Államokban található. Katonailag a nyugati szövetségrendszer továbbra is toronymagasan a legnagyobb erőt mutatja fel, viszont az orosz-kínai gazdaság és politika rendkívül felívelő szakaszt tudhat maga mögött az elmúlt években. Az esemény végén meghívott vendégünk a résztvevők kérdéseire válaszolt.

BLA|arena 2023.03.24