Egy nagy rendező a festészet színpadán: Zichy Mihály

Az orosz cári és az angol királyi udvarban egyaránt megbecsült, ám itthon kevéssé ismert magyar festőművész, Zichy Mihály kalandos életéről tartott előadást Bellák Gábor művészettörténész, BLA|kult programsorozatunk tegnap esti eseményén.


Zichy Mihály, aki életének nagy részét Oroszországban, a cári udvarokban töltötte, s négy orosz cárnak is dolgozott, a festői rendezés legnagyobb mestere. Rajzain, képsorozatain, illusztrációin, vagy a legnagyobb festményén, amely a háború esztelen pusztításait mutatja be, különös dramaturgiai érzékkel jeleníti meg a szereplőket, a csoportokat, a jeleneteket.

Nem véletlen, hogy Arany János balladáihoz, vagy az Ember tragédiájához készült illusztrációi mind a mai napig az adott művek szinte felülmúlhatatlan képei. A virtuóz és könnyed, mégis biztos technikai tudású mester vonaljátéka generációk meghatározó emléke. A 20. században rendkívül sokra tartották itthon és külföldön egyaránt, valamint alkotásai a szentpétervári Ermitázsban és a moszkvai Tretyjakov-galériában is fellelhetők.

BLA|kult 2024.09.20