Özbegisztán és az özbeg kulturális örökség magyar felfedezői

Belső-Ázsia és Üzbegisztán történetéről, valamint a régiót kutató nagy magyar utazókról tartott előadást Péri Benedek turkológus, a Nemzetközi Magyarságtudományi Társasággal közösen szervezett előadássorozatunk tegnap esti eseményén.

Az előadás két nagyobb részből tevődött össze. Először röviden megismertette a hallgatóságot a ma Özbegisztánhoz tartozó georgráfiai térség iszlám hódítás utáni történetének fontosabb eseményeivel, bemutatta a sokak által timurida reneszánsznak nevezett kulturális virágkort és kitért az özbeg etnogenezis kérdésére. A második rész a térségben járt vagy a térség történelmét, kultúráját kutató magyar utazók és tudósok tevékenységét vette közelebbről szemügyre.

A szinte mindenki által ismert Vámbéry Ármin emberfeletti teljesítménye mellett, esett még szó a hívai dinnyetermesztés iránt érdeklődő magyar földbirtokosról, a buharai emír meghívására Buharába és Szamarkandba látogató magyar festőről, és tudósokról, akik a térség – elsősorban török nyelvet beszélő – népeinek történelmét, nyelveit, irodalmát kutatták.

BLA|kult 2024.09.25