Események betöltése

« Összes események

  • Ez az esemény elmúlt.

Amerikai-Magyar fotográfiai kapcsolatok a 20. században

május 6 @ 18:00 - 20:00 UTC+1

Az Amerikai Egyesült Államokba kivándorolt magyar származású fotográfusok munkáit első alkalommal mutatja be átfogó módon a Szépművészeti Múzeumban megnyílt fotókiállítás. A Virginia Museum of Fine Artsszal együttműködésben megvalósuló, nagyszabású, több mint 30 fotóművész, köztük André Kertész, Moholy-Nagy László, Martin Munkácsi és Robert Capa műveit bemutató tárlat a rendkívül gazdag amerikai-magyar fotográfiai örökség bemutatását tűzte ki célul, egymás mellé téve világhírű és itthon kevésbé ismert alkotók munkáit.

A kiállítás a történészek által rövid 20. századnak nevezett, az első világháború kezdetétől a Szovjetunió összeomlásának kezdetéig tartó időszakban Amerikában otthont találó magyar fotóművészek munkásságából ad átfogó válogatást. A magyar emigránsok rendkívül nagy hatással voltak a 20. század fotóművészetére, elég csak Robert Capára gondolnunk, de André Kertész, Kepes György és Moholy-Nagy is hasonló jelentőséggel bírt: számos kiemelkedő fotográfus munkásságára hatottak közvetve vagy közvetlenül.

🔹Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatójának előadása során a kiállítás képei mellett bemutatásra kerülnek a kiállított művekkel párhuzamos magyar fotótörténet legjelentősebb alkotásai is.

 

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A rendezvényről kép- és videófelvétel készül.

BEJUTÁS A PIROS X-SZEL JELZETT BEJÁRATON,
AZ ARANYBÁSTYA ÉTTEREM FŐBEJÁRATÁN

Részletek

Dátum:
május 6
Időpont:
18:00 - 20:00 UTC+1
Rendezvénysorozat:

Szervező

Batthyány Lajos Alapítvány
Szervező weboldala

Helyszín

Lónyay-Hatvany-villa (Aranybástya szalon és rendezvényterem)
Csónak utca 1.
Budapest, 1015 Hungary
+ Google Térkép