Események betöltése

« Összes események

  • Ez az esemény elmúlt.

HOLOKAUSZT80 | Hatvany Ferenc élete és kora

április 16 @ 18:00 - 20:00 UTC+1

Alapítványunk kiemelt feladatának tekinti, hogy méltó emléket állítson Hatvany Ferencnek, székhelyünk, az újjáépült Lónyay-Hatvany-villa egykori tulajdonosának. A két világháború közötti időszak nemzetközi szinten is ismert és elismert műgyűjtőjeként, Hatvany Ferenc páratlan értékű festménykollekciót hozott létre. A képzőművészet olyan mestereinek művei lógtak egykor az épület falain, mint Renoir, Manet, Courbet, Cezanne vagy éppen Gaugain. Gyűjtőszenvedélye mellett Hatvany saját maga is festett. Az egyik legkulturáltabb, legfranciásabb ízlésű magyar festő volt. Alkotásai ugyanazokról az eszményekről vallanak, mint amelyeket műtárgygyűjteményének jellegzetes attitűdje is kifejez. Művészi karrierje kezdetén, a századfordulón, a híres párizsi Julian Akadémián tanult, ahol életre szóló barátságot kötött Czóbel Bélával, aki évtizedekkel később, a holokauszt idején Szentendrén bújtatta Hatvanyt.

A Hatvany család sorsa, az egymást követő generációk „munkamegosztása” szinte tipikusnak nevezhető a zsidó származású magyar polgárság 19. és 20. századi történetében. A család terménykereskedelemmel megalapozott, malom- és cukoripari érdekeltségekre támaszkodó vagyona a századforduló éveiben már a legnagyobbak közé tartozott Magyarországon. Többek között számos cukor- és papírgyár, malom és sörfőzde tartozott az üzlet zászlóshajójának számító Deutsch Ig. és fia cég érdekeltségi körébe. A családi vállalatot a 30-as évek második felétől Hatvany Ferenc sógora, Hirsch Albert vezette. Ő és felesége, Hatvany Ferenc húga, Irén, egyaránt az auschwitzi haláltábor áldozatai. A testvére és sógora mellett a vészkorszak idején fiát, Sándort is elveszítő Hatvany Ferenc a második világháború után elhagyta az országot, Svájcban halt meg 1958-ban.

Hatvany Ferenc nagyregénybe illő élettörténetét, műgyűjtői munkásságát és művészetét, az érdeklődőkkel 🔹Molnos Péter művészettörténész ismerteti.

 

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A rendezvényről kép- és videófelvétel készül.

BEJUTÁS A PIROS X-SZEL JELZETT BEJÁRATON,
AZ ARANYBÁSTYA ÉTTEREM FŐBEJÁRATÁN

Részletek

Dátum:
április 16
Időpont:
18:00 - 20:00 UTC+1
Rendezvénysorozat:

Szervező

Batthyány Lajos Alapítvány
Szervező weboldala

Helyszín

Lónyay-Hatvany-villa (Aranybástya szalon és rendezvényterem)
Csónak utca 1.
Budapest, 1015 Hungary
+ Google Térkép