A Batthyány-örökmécsesnél helyezték el az emlékezés koszorúját Alapítványunk vezetői a nemzeti gyásznapon

Dr. Dezső Tamás, a Batthyány Lajos Alapítvány kuratóriumának elnöke és Dr. Pallós Nikoletta, a Batthyány Lajos Alapítvány főigazgatója Alapítványunk névadójára, gróf Batthyány Lajosra, az 1849. október 6-án mártírhalált halt miniszterelnökre emlékezett, a tragikus sorsú hazafi kivégzése helyén.

A Batthyány-örökmécses ugyanis az egykori Új épület, a 19. századi pesti osztrák laktanya helyén áll, ahol a végzetes sortűz is eldördült 172 évvel ezelőtt. Az emlékmű felállításáról a főváros 1905-ben döntött, a tervpályázat nyertese Pogány Móric építész lett. Az első világháború miatt azonban elhúzódott a megvalósítás. Az ünnepélyes leleplezés végül csak 1926. október 6-án történt meg, melyen Lebó István, az utolsó élő 1848-as honvéd is jelen volt.

Az 1848-49-es forradalmat és szabadságharcot követő megtorlás legsötétebb napját, október 6-át, az első felelős magyar kormány miniszterelnökére, gróf Batthyány Lajosra, és az ezen a napon Aradon ugyancsak vértanúságot szenvedő 13 magyar katonai vezetőre emlékezve, a magyar kormány 2001-ben nemzeti gyásznappá nyilvánította. Ezen a napon az állami lobogót félárbocra eresztik, a középületekre kitűzik a gyászlobogót, az iskolákban megemlékezést tartanak.

MEMENTO 2021.10.06