Új feladatok, új lehetőségek – Eredményes évet zár a Batthyány Lajos Alapítvány

Az idei év jelentős változásokat hozott a Batthyány Lajos Alapítvány életében. Ezek közül a legmeghatározóbb, hogy szervezetünk új székhelyre, a budavári Lónyay-Hatvany-villába költözött. Az impozáns épületből rövid idő alatt sikerült egy élettel teli közösségi teret teremtenünk, bevonzva a közélet, a kultúra, a geopolitika és az akadémiai témák iránt érdeklődő közönséget.

A nemzeti érdekek iránt elkötelezett civil szféra szervezése, már az 1991-es kezdetektől, a Batthyány Lajos Alapítvány egyik legfontosabb feladatának számít. Alapítványunk az elmúlt évtizedekben oroszlánszerepet vállalt a magyar közélet támogatásában. Közösségszervező munkánk szempontjából is mérföldkőnek számít 2021. szeptember 3-a. A megalakulásának harmincadik évfordulóját ünneplő Batthyány Lajos Alapítvány ezen a napon hivatalosan is megnyitotta az Ybl Miklós eredeti tervei nyomán újjáépült Lónyay-Hatvany-villát. Új székhelyünk, a reprezentatív külső és belső terekkel, valamint egyedi panorámával rendelkező épület, egyaránt funkcionál vibráló közösségi térként, étteremként és exkluzív rendezvényhelyszínként.

A nyitás óta eltelt negyedévben több tucat saját rendezésű eseményt tartottunk új székhelyünkön. Szeptember végén útjára indítottuk BLA|arena nevű közéleti programsorozatunkat – mely ez idő alatt immár a tizenkettedik állomásánál tart – többek között olyan neves előadókkal, mint Varga Judit, Kocsis Máté, Szánthó Miklós, Harrach Péter, Győri Enikő, Nógrádi György, Szalai Zoltán vagy Lánczi Tamás.

Varga Judit igazságügyi miniszter – MTI/Bruzák Noémi

A kulturális témák iránt érdeklődő közönség számára a BLA|kult rendezvénysorozat keretében kínáltunk film- és színművészetei, irodalmi és világzenei programokat. Olyan elismert művészekkel és előadókkal találkozhattak vendégeink, mint Kodolányi Gyula, Koltay Gábor, Pesty László, Rátóti Zoltán, és a török népzenei hagyományok egyik kiemelkedő képviselője, Erdal Şalikoğlu. Alapítványunk novemberben bemutatta a Trianon – Egy nemzet tragédiája című színdarabot, mely osztatlan sikert aratott nem csak a műértő közönség, hanem a színikritikusok körében is.

BLA|katedra néven futó eseményeink az akadémiai szféra témáit dolgozzák fel. E sorozat keretében rendszeres lehetőséget biztosítunk a doktori programunkban résztvevő tehetséges, fiatal kutatók számára, hogy bemutassák szakterületüket. Programsorozatunk tehetségképző workshopoknak és szakmai konferenciáknak (kiberbiztonsági, addiktológiai és jogtudományi rendezvényeknek), valamint Dr. Merkely Béla Széchenyi-díjas magyar kardiológus szakorvos életpályájáról szóló könyv bemutatójának is otthont adott.

Legfrissebb programsorozatunk, a biztonságpolitikai témákat középpontba helyező BLA|globus, november végén debütált. Az első rendezvény vendégei az iraki Kurdisztánból érkező magasrangú delegáció tagjai voltak, élükön Sheikh Jafaar-ral, az autonóm régió alelnökével. Decemberi eseményünkön pedig Alapítványunk kuratóriumának elnöke, Prof. Dr. Dezső Tamás tartott előadást a muszlim világban tapasztalható demográfiai folyamatokról, és ezek várható következményeiről.

Közösségszervező munkánk fontos eleme a lapkiadás. Tavasszal útjára indítottuk a The Hungarian Conservative című, angol nyelvű folyóiratunkat azzal a céllal, hogy megismertessük a hazai konzervatív véleményeket a nemzetközi olvasóközönséggel. Fél év elteltével, kellő szerénységgel ugyan, de határozottan kijelenthetjük, hogy kezdeményezésünk jó úton halad. A visszajelzések és az objektív mutatók alapján is jelentős érdeklődés tapasztalható a kiadvány iránt. Az interaktív lapszámbemutatóink pedig számottevő közönséget vonzanak. Az új magazin megjelentetése mellett természetesen idén is folytattuk a méltán kedvelt, nagy sikerű Magyar Krónika, és a Hungarian Review kiadását, melyek évek óta zászlóshajóink a lappiacon. A BLA|kult programsorozatunk keretében székhelyünkön is bemutattuk a Magyar Krónika új dokumentumfilm-sorozatának (A hely szelleme) első részét, mely hazánk rejtett értékeit tárja a közönség elé.

Lapkiadói tevékenységünk mellett doktori programunk is megerősödve tért vissza 2021-ben. Az alapítványunk által támogatott doktoranduszok számára folyamatos szakmai programokat, továbbképzési lehetőségeket kínálunk, immár külön rendezvénysorozat, a BLA|katedra keretében. Az idei évfolyamba 39 kutató nyert felvételt. Közülük legtöbben a közgazdaságtan, a filozófia és a szociológia területén folytatják kutatásaikat.

 

🔽🔽🔽🔽🔽


Jövőre mind a négy programsorozatunk új elemekkel és kibővült tartalommal várja a kedves érdeklődőket! Kérjük, rendszeresen látogassa meg honlapunk Események aloldalát, és kövesse Facebook-oldalunkat!


🔼🔼🔼🔼🔼

Friss 2021.12.01