Édes élet a festményeken
Kulturális programsorozatunk legutóbbi eseményét – rendhagyó módon – az Aranybástya étteremben tartottuk, ahol pompás borok és ínycsiklandozó falatok társaságában mesélt Sepsey Zsófia művészettörténész, a gasztronómia és a festészet kapcsolatáról.
Az esemény beharangozójában feltett kérdést, miszerint „melyik a legtöbbet ábrázolt étkezés a képzőművészetben?”, már rögtön az elején meg is válaszolta a szakértő, ugyanis Krisztus és tanítványai utolsó vacsorájáról készült művek elemzésével kezdte az előadását. A klasszikus téma, korszakoktól függetlenül, művészek sokaságát ihlette, és mind a mai napig ihleti meg.
A bibliai vagy antik tematikájú, gasztronómiai elemeket felvonultató képeken ugyanakkor szinte mindig megjelennek a festmény keletkezésének időszakában jellemző étkezési kultúra elemei, a gyakran használt élelmiszerek vagy evőeszközök képében.
Az ételek megjelenítése során a szimbolikának is jelentős szerepe van. A különböző citrus-félék, vagy egyéb, gerezdekre bontható gyümölcsök, legtöbbször az életet jelképezik.