Kérdezz-felelek Kocsis Mátéval

Közéleti, politikai és személyes kérdésekre is válaszolt a Batthyány Lajos Alapítvány és a Fiatalok Batthyány Köre közös rendezvényén Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

Kocsis Mátét a Fiatalok Batthyány Körének egyik alapítója, Mészáros Máté kérdezte. A frakcióvezető elsőként nyolcadik kerületi polgármestersége idejéről (2009-2018) idézett fel több személyes történetet. 2006-ban választották meg a Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testületének tagjává. 2006 és 2009 között a Józsefvárosi Önkormányzat alpolgármestere lett.  Többek között azt is elmondta, hogy abban az időben nem fogalmazódott meg benne az ambíció, hogy alpolgármester vagy esetlegesen polgármester legyen, viszont a körülmények így alakították a politikai karrierjét. Kifejtette, hogy 1956 után az ország kommunista vezetése tudatos gettósítást folytatott a kerületben, így lett ez a városrész hírhedt, rossz csengésű kerület. A jobboldali vezetés alatt kezdett a „nyócker” igazából Józsefvárossá alakulni. Sajnos a kerületben a baloldali vezetés óta folyamatosan romlik a közbiztonság és köztisztaság.

Frakcióvezetősége óta (2018-) rengeteg politikai csörtét élt meg az Országgyűlésben, melyek ebben a parlamenti ciklusban sűrűsödnek, mivel az ellenzéki együttműködésből következően kibővült a frakciók száma. Komoly problémát lát abban, hogy európai és nemzetközi viszonylatban állandóan azt hangoztatják, hogy Magyarország demokráciadeficitben szenved. Ezt az ellentétet nyugati politikai elit és a magyar kormány között húzódó demokrácia-felfogás generálja. A nyugati országokban politikai váltógazdaság van, tehát ciklusonként más párt, illetve pártok alkotják a kormányt. A magyar kormány felfogása szerint nem szükséges állandó változásban tartani az ország kormányzását, mivel egy hosszan regnáló, stabil politikai vezetés is demokratikus módon jön létre, ugyanúgy az emberek választják meg, ahogyan a nyugati demokráciákban is. Az európai uniós vezetést kritizálva kifejtette, hogy semmibe veszik több millió ember szavazatát, amikor Magyarországot a médiában és a költségvetési támogatások területén támadják. A közeljövőben induló nemzeti konzultáció az Oroszország ellen bevezetett szankciókról fog szólni, melyet azért is tart hasznos eszköznek, mivel esetleg így elindulhat Európában is egy diskurzus a szankciók szükségességéről.

Végezetül a Demokratikus Koalíció (DK) árnyékkormányával kapcsolatban Kocsis Máté arra mutatott rá, hogy Gyurcsány Ferenc és az általa vezetett párt az, amely kompetens ellenzéki erő, képes felmutatni pártstruktúrát és országos hálózatot. Gyurcsány Ferenc személye továbbra is rendkívül elutasított a magyar társadalom körében, így nagyobb zavart nem képes kelteni a kormány stabilitásában. Megjegyezte, hogy amíg a DK elnöke része a magyar ellenzéki politikának, valóságos megújulásra nem lehet számítani a másik oldalon.