Folytatódik nagy sikerű Doktori Programunk

Az oklevélátadó ünnepséggel hivatalosan is elindult Doktori Programunk a 2022/2023-as akadémiai évben. A doktoranduszokat Alapítványunk kuratóriumi elnöke, Prof. Dr. Dezső Tamás, valamint Dr. György László, a KIM innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára köszöntötte.

Prof. Dr. Dezső Tamás köszöntő beszédében elmondta, szeretné, hogy a jelenleg is rohamosan változó világban a jövő véleményformálói megismerhessék egymást. Nehéz kihívás ebben az ideológia vezérelte világban „embernek”, erkölcsösnek maradni. Ehhez kívánt szerencsét a doktoranduszoknak.

Dr. György László előadásában kijelentette, azon dolgozik, hogy Magyarországon 2030-ig elérjék a munka- és tudásalapú társadalmat. Az a cél, hogy az előttünk álló 40 évnek Kelet-Közép-Európa legyen a nyertese, így köztük Magyarország is. Jelenleg Európát súlyosan érinti az infláció, melynek egyik komponense a koronavírus válság volt, amikor is jelentősen csökkent a kereslet. A koronavírus járvány lecsengése után a vállalatok és szolgáltatók kimaradt bevételeiket és az ellátási láncokban lévő anomáliát árfelhajtással próbálták orvosolni. Az infláció ciklikussága az energiaárakban figyelhető meg leginkább, mivel napról napra hatalmasat csökken vagy növekszik. Az államtitkár szerint a strukturális infláció is felütötte a fejét. Annak az időszaknak, hogy a nyugati cégek a távol-keleti országokban alacsony áron termelnek, valószínűleg vége szakad. Az Amerikai Egyesült Államok GDP-jének mértékét lassanként eléri Kína, és ez teljesen más helyzetet teremt a világgazdaságban.

György László a következő másfél-két év fő feladatának tekinti a vállalkozások megvédését, hogy továbbra is versenyképes alternatívát képezzenek az európai gazdaságban. A közép- és kisvállalkozások, valamint a nagyobb hazai cégek támogatása is egyaránt fontos. A kelet-közép-európai térség jelenleg világviszonylatban is rendkívül vonzó a befektetők számára.

Az államtitkár elmondta, hogy történelmünk egyik legnagyobb egyetemfejlesztési projektje történik meg 2030-ig, amely mintegy 2700 milliárd forintot jelent A fejlesztést az új egyetemi struktúra kialakításával kezdték meg, amellyel az egyetemek szakmai színvonalát és versenyképességét kívánták növelni. A felnőttképzési rendszert teljesen átalakították, amelyben a szakképzések már igen magas minőséget jelentenek. A piac bevonásával duális képzési lehetőségeket nyitottak, amellyel a fiatal egyetemisták gyakorlatot is szerezhetnek az elméleti tudás mellé. A mérési lehetőségeket kiszélesítették, és létrehozták a diplomás pályakövetési rendszert. Szociálisan érzékenyebbé próbálják tenni a közoktatási rendszert, és ezért hozták létre a Tanítsunk Magyarországért Programot, melynek keretében hozzáértő szakemberek mentorálhatnak hátrányos helyzetű gyermekeket.