Elmaradt a teljes republikánus siker

Az amerikai félidős választások eredményeit elemezték szakértő vendégeink, a PROKON-nal közösen szervezett kerekasztal-beszélgetésünkön. A Magyar Nemzet tudósítását szemlézzük.

A republikánusoknak alaposan el kell gondolkodniuk, ugyanis a várthoz képest gyenge eredményt értek el. A képviselőház tényleges képe határozza meg, hogy pontosan mennyire – utalt az amerikai félidős választások előtti felmérések elsöprő konzervatív sikert ígérő hamis képére Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tudományos munkatársa. A szakértő a Batthyány Lajos Alapítvány és a Prokon Szakkollégium: „Az amerikai félidős választások értékelése” kerekasztal-beszélgetésén elemezte a kongresszusi választás eredményeit Kiszelly Zoltánnal, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatójával és Magyarics Tamás Amerika-szakértővel.

Csizmazia – amerikai politikai elemzők véleményét összesítve – úgy vélekedett, hogy a republikánusok áttörő sikerének elmaradása a „rossz jelölteken” múlhatott, amibe Donald Trump korábbi republikánus elnöknek „jelentős beleszólása” volt. Szerinte a konzervatívoknak azzal a dilemmával kell jelenleg megküzdeniük, hogy mihez kezdjenek Trump elnökkel a párton belül, aki a Trump- és a fősodratú vonalra osztja ketté a pártot.

Egyetértett az NKE munkatársával Magyarics Tamás, aki mint elmondta: a Trump-támogatottak kifejezetten sok helyen, kulcskörzetekben nem tudtak nyerni – utalt például Pennsylvania állam szenátusi helyének elvesztésére. Az Amerika-szakértő szerint azért is meglepő a republikánusok szereplése, mert a „legfontosabb témák mind az ő szekerüket tolták”. A lakosság 70-75 százaléka vélte úgy, hogy az ország nem tart jó irányba, ötven százalék mondta azt, hogy a nehézségekkel tűzdelt gazdaság állapota alapján adja le a voksát, 10-12 százalék pedig úgy, hogy a bevándorlás alapján – sorolta Magyarics. Majd felidézte, hogy a havi 200-220 ezer illegális bevándorló főleg a déli államokban (mint Arizona, Nevada, Florida) komoly kihívásokat okoz, fokozza a bűnözést és felemészti a forrásokat is. A szakértő mindemellett hozzátette: a közvélemény-kutatások tévedtek, mert az abortusz – a demokratáknak kedves téma – kétszer olyan lényeges kérdésnek bizonyult, mint azt előrejelezték.

Ugyan Washington, Peking megerősödése miatt továbbra is támogatni fogja Kijevet a háborúban, de már csökkentett üzemmódban, így a kieső támogatásokat az Európai Uniónak kell kipótolnia – ismertette az amerikai félidős választások európai vonatkozásait Kiszelly Zoltán.

A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója emellett rávilágított: mivel Európa odaadta Ukrajnának a fegyverei egy részét, újra kell fegyverkeznie. Ez pedig javarészt amerikai fegyver lesz – vélekedett Kiszelly. Majd emlékeztetett: az olajárak csak most fognak igazán emelkedni, hiszen a Fehér Ház éppen arra kérte Brüsszelt, hogy az energiaszankciók életbe lépése csak a novemberi választások után történjen meg – kapcsolata össze az eseményeket Kiszelly Zoltán.

(Magyar Nemzet)

BLA|arena 2022.11.10