Az elvetett mag szárba szökkent

Újabb eredményes évet zár a Batthyány Lajos Alapítvány. 2022-ben a budai Várnegyed megkerülhetetlen közösségi és kulturális terévé tettük a tavaly ősszel megnyitott Lónyay-Hatvany-villát. Az azóta eltelt időszakban programsorozataink 119 rendezvényén, összesen közel tízezer érdeklődőt láttunk vendégül.

A nemzeti érdekek iránt elkötelezett civil szféra szervezése, már az 1991-es kezdetektől a Batthyány Lajos Alapítvány egyik legfontosabb feladatának számít. Alapítványunk az elmúlt évtizedekben oroszlánszerepet vállalt a demokratikus magyar közélet támogatásában. Közösségszervező munkánkban új fejezetet nyitott székházunk, a Lónyay-Hatvany-villa megnyitása. 2021 szeptember óta a különböző tematikájú programsorozataink 119 rendezvényen összesen 9543 vendéget vonzottak.

Az egyik legkedveltebb programsorozatunk, a BLA|arena, idén 35 eseményen várta a közélet iránt érdeklődő látogatókat. Az év első felében az országgyűlési választásokra fókuszáltunk a PROKON Intézettel közösen szervezett, széles körben népszerűnek bizonyult eseményeinkkel, melyeken lehetőséget biztosítottunk a politikai spektrum különböző oldalain álló szereplők számára, hogy ütköztessék álláspontjaikat.

A választások értékelését követően a közélet olyan aktuális kérdéseire igyekeztünk válaszokat adni – a teljeség igénye nélkül –, mint a családok és különösképpen a gyermekek védelme, a transzgender-jelenség a nemzetközi sportban, a fenntarthatóság vagy éppen a kialakulóban lévő nemzetközi energiaválság. A BLA|arena programsorozat vendégei – egyebek mellett – olyan neves előadók nézőpontjaival ismerkedhettek meg, mint Varga Judit, Orbán Balázs, Kocsis Máté vagy Rétvári Bence.

Másik zászlóshajónk, a kulturális témák iránt érdeklődő közönséget célzó BLA|kult rendezvénysorozat látogatói idén olyan elismert művészekkel és előadókkal találkozhattak, mint Szilasi Alex Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész, Vecsei H. Miklós Junior Prima-díjas magyar színművész, a Myrtill és a Swinguistique zenekar, Kodolányi Gyula Kossuth-díjas költő, műfordító, irodalomtörténész vagy éppen a Gypsinspire nevű, komolyzenét és klasszikus kávéházi cigányzenét játszó formáció.

A Magyar Nemzeti Galériával és a Szépművészeti Múzeummal együttműködésben, az intézmény szakértő munkatársai havi rendszerességgel tartanak előadást a BLA|kult programsorozatunk keretében a Lónyay-Hatvany-villában. Idén Szinyei Merse Pál, Csontváry Kosztka Tivadar, Munkácsy Mihály és Vaszary János életútját, valamint a nagybányai művésztelep, illetve az art deco stílus történetét ismerhették meg az érdeklődők.

A magyar kultúra ápolására, több évtizedes küldetésünk mellett, székházunk egyik névadója, báró Hatvany Ferenc öröksége is kötelez. A Magyar Nemzeti Galéria támogatásával egy időszaki tárlat keretében mutathattuk be 2022 áprilisa és júniusa között Hatvany festőművészi munkásságát. A mecénás alkotó elsősorban a két világháború közötti Magyarország egyik legmeghatározóbb műgyűjtőjeként ismert, de saját jogán is elismert művész, akire nagyban hatott a századforduló francia festészete. Az év második felében, a Magyar Festészet Napja Alapítvánnyal együttműködésben, a 20 éves jubileumát ünneplő szervezet Munkácsy Mihály-díjas kurátorainak alkotásait állítottuk ki galériánkban.

Az örökségvédelem az épített környeztünk tekintetében is kiemelt célja Alapítványuknak. Ősszel nyitottuk meg a Budapesti Történeti Múzeum közös, Az Aranybástya története című állandó kiállítást, mely a Lónyay-Hatvany-villa újjáépítését megelőzően a helyszínen feltárt Árpád-kori, késő középkori és hódoltság kori leleteket mutatja be interaktív formában.

BLA|katedra néven futó eseményeink az akadémiai szféra témáit dolgozzák fel. E sorozat keretében rendszeres lehetőséget biztosítunk a doktori programunkban résztvevő tehetséges, fiatal kutatók számára, hogy bemutassák szakterületüket. Programsorozatunk tehetségképző workshopoknak és szakmai konferenciáknak – jogtudományi, politikatudományi, addiktológiai és kiberbiztonsági rendezvényeknek –, valamint több, akadémiai témájú könyvbemutatónak is otthont adott.

A biztonságpolitikai témákat középpontba helyező BLA|globus, programsorozatunk idén elsősorban a szomszédunkban zajló fegyveres konfliktusra, és annak hazánkban is tapasztalható hatásaira koncentrált. A sorozat keretében zajló eseményeink közül kiemelkedik Nagy István agrárminiszter előadása, aki az Oroszországgal szemben bevezetett európai uniós szankciók magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart érintő következményeit elemezte. Az egész térségünk biztonsági környezetét alapjaiban érintő katonai válság a Magyar Honvédség szerepét is még inkább felértékelte. Magyarország katonai képességeiről dr. Benkő Tibor korábbi honvédelmi miniszter, valamint Maróth Gáspár korábbi védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkár számolt be vendégeinknek, hivatali idejük során.

Az ukrajnai válság különböző aspektusainak bemutatása mellett tevékeny szerepet vállaltunk a kialakult humanitárius vészhelyzet enyhítésében. A Batthyány Lajos Alapítvány a kuratórium egyhangú döntése alapján tíz millió forintot adományozott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat javára, a segélyszervezet ukrajnai menekültek humanitárius ellátása érdekében végzett áldozatos tevékenységének támogatására, 2022 márciusában.

November végén indult, BLA|XX névre keresztelt portrébeszélgetés-sorozatunk, mely sikeres magyar nőket mutat be az érdeklődőknek. Első rendezvényünkön a nemzetközileg ismert és elismert, az Egyesült Királyságból hazatérő, Budapesten önálló szalont nyitó Vecsei Zsófia kalaptervező-készítő volt a vendégünk.

Doktori ösztöndíjprogramunk, mely folyamatos szakmai programokat, továbbképzési lehetőségeket kínál a felvételt nyert kutatóknak, idén is eredményesen folytatódott. Ösztöndíjasaink számára szervezett eseményeink keretében rendszeres lehetőséget biztosítunk a doktori programunkban résztvevő tehetséges, fiatal kutatók számára, hogy bemutassák szakterületüket. A rendszeres szakmai workshopok mellett, az év elején megjelent a 2020/2021-as tanév ösztöndíjasainak tanulmánykötete, decemberben pedig a 2021/2022-es kiadványt is be tudtuk mutatni. Jelenleg 30 doktorandusz számára biztosítunk ösztöndíjat.

A Batthyány Lajos Alapítvány keretein belül működő Danube Institute 2022-ben is aktív szerepet töltött be Magyarország nemzetközi kapcsolatainak építésében. Számos külföldi előadót hozott Magyarországra, valamint képviselte hazánkat a nemzetközi térben. Összesen 28 angol nyelvű rendezvényt szervezett, melyeken nemzetközileg elismert szaktekintélyek, influenszerek, köztük egykori kormány- és államfők és nagykövetek tartottak előadást. A előadók között szerepelt többek között Tony Abbott volt ausztrál miniszterelnök, Vaclav Klaus volt cseh köztársasági elnök, Rod Dreher amerikai újságíró és bestseller szerző, Will Witt holland influenszer, David Starkey brit történész és bestseller szerző, John Fonte, az amerikai Hudson Institute szenior kutatója, valamint Kevin Roberts, az amerikai Heritage Foundation elnöke.

A rendezvények közül kiemelendő a jelenlegi háborús kontextusban fokozottan releváns két geopolitikai csúcstalálkozó, valamint a keresztényüldözés témakörét feldolgozó nemzetközi konferencia. Több rendezvény foglalkozott a konzervatív és liberális eszmerendszerek közötti nemzetközi versennyel. Az intézet képviselői maguk is előadtak külföldi rendezvényeken, többek között a CPAC és a NatCon rendezvénysorozat keretében, a floridai NatCon-nak a Danube Institute társszervezője is volt. A rendezvényeken túl a Danube Institute kutatócsapata folyamatosan jelentetett meg elemzéseket, tanulmányokat, köztük két könyvet, amely az antiszemitizmus magyarországi helyzetét, valamint a V4 együttműködés elmúlt 30 évét mutatta be. Az intézet rendszeresen készített podcast adásokat és folytatta napi rendszerességű külföldi lapszemléjét, amely magyar nyelvű blogoldalán jelenik meg.

Közösségszervező munkánk fontos eleme a lapkiadás. A tavaly útjára indított The Hungarian Conservative című, angol nyelvű folyóiratunk, mellyel célunk, hogy megismertessük a hazai konzervatív véleményeket a nemzetközi olvasóközönséggel, nagy sikernek örvend a konzervatív olvasók között Európában és a tengeren túl is, s immár a 11. számnál jár. Idén a jubileumi 100. lapszámot követően megújítottuk a közkedvelt Magyar Krónika folyóiratot. A bővebb tartalommal és a kiadvány fogyasztóbarát átméretezésével járó pozitív eredményeket a terjesztési adatok alakulása is alátámasztja. A print lapszámok mellett az online felület is jelentős fejlesztésen ment át, mely 2022 őszétől a kronika.hu címen elérhető. A szintén általunk kiadott, a közéleti mellett kulturális témákat is bemutató Hungarian Review széleskörű elismertségét bizonyítja, hogy a folyóirat a tizenharmadik évfolyamánál tart.

Friss 2022.12.01