A vajda, a király és a nádor – Drakula, Mátyás király, Esterházy Pál és egy Netflix-sorozat

A Nemzetközi Magyarságtudományi Társasággal és a Tokaj-Hegyalja Egyetemmel közösen szervezett „Magyarságtudományi estek”-programsorozatunk második eseményén a popkultúra egyik kedvelt toposzának számító Drakula-kultusz hátteréről, és ennek a nemzetközi közvéleményben élő magyarságképre gyakorolt hatásáról tartott előadást Nagy Levente irodalomtörténész. A rendezvény második részében, a sárospataki Harsányi Pincészet mutatkozott be kiemelkedő minőségű boraival, az érdeklődők számára.

Az előadás Drakulának a Hunyadi családdal való kapcsolatát, az Esterházyakkal való „rokonságát”, a magyarságkép alakulásában játszott szerepét, valamint a vajda alakja köré szövődő mítoszokat és legendákat mutatta be, melyek napjaink szórakoztatóiparában is tovább élnek, ahogyan azt legújabban Az oszmán Birodalom felemelkedése című Netflix-sorozat is mutatja.

Az 1460-as évektől a 16. közepéig Drakula, alias Vlad Țepeș havasalföldi vajda a korabeli tömegtájékoztatás sztárja volt. 1463-1500 között nyolc kézirat és hét illusztrált nyomtatvány adta hírül a nyugat-európai, valamint az orosz olvasóközönségnek a kegyetlen zsarnok rémtetteit. Emellett számos festmény, metszet és oltárkép is készült róla. A havasalföldi vajda a legnagyobb román kulturális exportcikké Bram Stoker 1897-ben Drakula címmel megjelent regényének köszönhetően vált. Úgy azonban, hogy Stoker mit sem tudott a vajdáról szóló 15. századi rémtörténetekről, és Drakula ősének nem mást tett meg, mint a hun Attilát. Emellett a vajda jellemzésére a 6. században élt gót történetíró, Jordanes hunokról írt nem épp hízelgő értékelését alkalmazta.

Vlad Tepes 1456-ban került Havasalföld trónjára, jó kapcsolatot ápolt a Hunyadi családdal, és ez azt eredményezte, hogy 1462-re annyira megerősítette hatalmát, hogy megtámadta az Oszmán Birodalmat. Körülbelül ötezer főnyi hadseregét volt hét részre osztotta a hadjárat során. Az Oszmán Birodalom felemelkedése című Netflix-sorozat második évada tartalmazza vakmerő hadjáratát, amely Mehmed vs. Vlad alcímmel jelent meg. Drakula 1462 februárjában levelet írt Hunyadi Mátyásnak (1458-1490) eddigi hadi sikereiről, segítséget is kért, ezért 1462 őszén a magyar király el is indított egy sereget, de segítség helyett elfogatta Drakulát. Budára hozatta, házi őrizetbe vetette, és egészen 1475-ig Visegrádon élt Vlad Tepes.

A történelmi forrásokból kiderült az is, hogy Drakula és Hunyadi Marina házasságon kívül született gyermeke Oláh István volt, de nem Hunyadi Marinát, hanem egyik nővérét vette később feleségül. Oláh István egyik leszármazottja volt Eszterházy Pál. A szövevényes családfából kiderül, miért látható  az Eszterházyak fraknói kastélyának képtárában Drakula egész alakos festménye.

Az előadás után következett a borkostolóval egybekötött borbemutató, mely során a Harsányi Pincészet ismertette a széleskörű fogyasztói igényekre reflektáló szortimentjét.

BLA|kult 2023.04.20