Az energia(politika) jövője – a jövő energiája

Az energiaszektor jövőjéről, valamint a hazánk előtt álló kihívásokról és lehetőségekről tartott előadást Lantos Csaba energiaügyi miniszter, a Fiatalok Batthyány Körével közösen szervezett rendezvényünkön.

Rendezvényünk Lantos Csaba energiapolitika jövőjéről szóló előadásával kezdődött, melyben felhívta a figyelmet az energiapolitikai kihívásokra és arra, hogy az olcsó energia kora véget ért. Hangsúlyozta az ellátásbiztonság fontosságát, hozzátéve, hogy hazánk számára is az elsődleges feladat az importfüggőség és a kitettség csökkentése. A jövőben meg kell változtatni az energiatermelés és a beszerzés szerkezetét, mivel láthatóan magas az Európai Unió és hazánk energiaimport kitettsége. Úgy látja, hogy nem szabad függőséget függőségre cserélni, mivel az orosz földgáz helyett megnövekedett az Egyesült Államokból importált cseppfolyósított gáz (LNG), valamint a kőolaj behozatala is.

A földgázról való leválás útja az elektrifikáció, és hazánkban látható a folyamatos az áttérés a földgázról és kőolajról az ipari, szolgáltatói és lakossági fűtés-hűtés, továbbá a közlekedés terén. Az energiaügyi miniszter rámutatott, hogy a jövőben szükséges a klímabarát és energia-szuverenitásunkat biztosító energiaforrások kihasználása, az atomenergiáé, a napenergiáé és a szélenergiáé. Komoly potenciál rejlik még a geotermikus energiában, jelenleg a távhő tíz százalékát geotermikus forrásokból látjuk már el Magyarországon.

Az előadást követő kerekasztal-beszélgetést Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója és Szűcs Gábor, a Fiatalok Batthyány Körének tagja moderálta.  Lantos Csaba rámutatott, hogy földrajzi adottságaink a földgáz és kőolajimportot teszik lehetővé, így az orosz energiaforrásokról való leválás jövőbeni ellátásunkat veszélyezteti. Európa jelenleg a kieső orosz földgázt LNG formájában igyekszik pótolni, amely még többé-kevésbé működik, viszont, ha a kínaiak kereslete növekszik a cseppfolyósított gáz iránt, akkor Európának a kínálatból nem marad elégséges.

Az energiaügyi miniszter felhívta rá a figyelmet, hogy nyáron az energiaárak emelkedésnek indulhatnak, de Magyarország energiabiztonsága a jövő télre is biztosított. Az atomenergiát tekintve hatalmas diplomáciai győzelem volt az, hogy az Európai Unió karbonsemlegessé nyilvánította ezt az energiaforrást, valamint az, hogy Európa egyik hatalma, Franciaország kiáll a nukleáris energia mellett.

 

A közönség a beszélgetés alatt folyamatosan kérdezhetett Lantos Csabától a Slido-alkalmazáson keresztül.

BLA|globus 2023.05.08