A legnagyobb művésznők – A reneszánsztól a kortársig

A nők sokáig csak múzsaként szolgáltak a képzőművészetben, de már több száz évvel ezelőtt is akadtak olyan tehetséges és rátermett nők, akik korokon átívelő értékeket teremtettek vászonra vitt alkotásaikkal. Az ő életükről beszélt Bán Blanka művészettörténész, BLA|kult programsorozatunk legutóbbi eseményén.

A művészettörténet kétségkívül sokkal több férfi alkotót tart számon, mint nőt, de sok fantasztikus hölgy lépett képzőművészeti pályára az idők során, akik amellett, hogy kivételes életművet alkottak, tehetségükkel és kitartásukkal legtöbbször szembe kellett menniük az alapvetően férfiak uralta közeggel is. Bán Blanka művészettörténész előadásban a reneszánsztól a kortárs művészetig mutatta be egy-egy nagyszerű művésznő életét és alkotásait.

Bán Blanka szerint nem lehet egzakt választ adni arra, hogy miért van több ismert férfi, mint hölgy művész. Szerinte az áll a háttérben, hogy évszázadokon keresztül a művészeti képzésben a nőknek kisebb szerep jutott. A tehetséges fiatal lányokat művészettel foglalkozó apjuk tanította, esetlegesen férjük műhelyében alkottak, valamint legtöbbször saját festményeik is híres férfi művész neve alatt jelentek meg. Még a múlt században is komoly nehézségekkel kellett szembenézniük. A plein-air festészet aranykorában, a századfordulón a társadalmi elvárások szerint többnyire csak férjükkel mutatkozhattak a szabad ég alatt. Témáik ezért korlátozódtak a csendéletre és portrékra, melyek kifejezetten női területeknek számítottak.

Az előadás során bemutatott művészek különböző művészettörténeti korszakokban alkottak. Artemisia Gentileschi (1593-1653) a barokk korai festészet egyik legkiemelkedőbb alakja volt. Jelentős impresszionista női festő volt Mary Stevenson Cassatt (1844-926), Tamara de Lempicka (1898-1980) kubista hatásokkal indulva az art déco mestere lett, a nem csak művészetéről, de kalandos életéről ismert Frida Kahlo (1907-1954) pedig a szimbolizmus, szürrealizmus és kubizmus stílusában alkotott. Georgia O’Keeffe (1887-1986) az amerikai művészet meghatározó alakja 1920-tól kezdve, az egyik legismertebb kortárs konceptualista művész pedig Marina Abramovic (1946-).

BLA|kult 2023.05.09