Értékmentés a 21. században – A Kézai Simon Program bemutatása

A régi, analóg technológiával készült fotók gyakran emlékeket, családi történeteket rejtenek. Ezen értékek megmentését tűzte ki célul a Kézai Simon Program. Az egyedülálló kezdeményezésről az ötletgazdák, Krasznai János és Zsigmond Gábor, beszéltek az érdeklődőknek.

A Kézai Simon Program küldetése egy olyan országos mozgalom létrehozása, amelynek célja digitálisan megőrizni a régi, analóg technológiával fotókon rögzített emlékeket és családi történeteket. A Program keretén belül a fényképek és dokumentumok digitalizálását, valamint online albumba rendezését a fotók tulajdonosai webes felületen, ingyenes mobilapplikáció segítségével tudják elvégezni ingyenesen 100 kép erejéig. A Program célja, hogy a magyar családok képesek legyenek virtuálisan is összekapcsolódni a közös családi emlékeik által és így digitális családtörténeti albumok jöjjenek létre.

A magyar családoknál – főképp az idős generáció esetében –, illetve különböző intézményeknél, szervezeteknél számos olyan fénykép és dokumentum lelhető fel, amely történelmi értékkel bír. Ezek a fényképek és dokumentumok sérülhetnek, megsemmisülhetnek az évek során, amivel nemcsak a tárgy, hanem a kapcsolódó történet, emlék és ezzel együtt az érték is elveszhet. A program szeretné ezeket az emlékeket, valamint a hozzájuk kapcsolódó történeteket megőrizni az utókor számára, a kollektív emlékezet részévé tenni, ezáltal lehetővé téve a nemzettörténeti elemzések kiegészítését, kutatások támogatását. A Kézai Simon Program szolgáltatásai és szakmai partnerei segítségével a jövőben lehetőség nyílik a magyar családok számára családfakutatására is.

A családi emlékek digitalizálását követően a felhasználó a fényképekhez megjegyzéseket fűzhet, megjelölheti a fényképeken szereplő személyeket, elmesélheti fényképhez kapcsolódó háttértörténeteket, a fotó elkészítésének idejét. Ezeket egy szoftver rögzíti, és egy központi adatbázisban tárolja. Az így digitalizált fényképek az adatvédelmi előírások szigorú betartásával, fotóalbumként is funkcionáló online felületen érhetők el. A képek tulajdonosa dönthet a felhasználásukról, így akár nyilvánossá is teheti azokat a családtagok, az érdeklődők, illetve a kutatók számára is.

BLA|kult 2023.05.31