Világgazdasági folyamatok napjainkban

Az aktuális nemzetközi pénzpiaci és gazdasági trendekről tartott interaktív előadást Dr. Antal Ferenc, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára a PROKON-nal közösen szervezett rendezvényünkön.

Dr. Antal Ferenc előadása első felében Magyarország helyzetéről beszélt nemzetközi kontextusban. Kifejtette, hogy Európa energiafüggősége miatt a kontinens országainak energiaszámlái megduplázódtak, ugyanakkor az európai és nyugati országok növekedési kilátásai az idei évben javultak. A helyettes államtitkár rámutatott, hogy az Amerikai Inflációcsökkentési Törvény (IRA) alapjaiban határozhatja meg a következő évek viszonyait, és az IRA veszélyezteti Európa nemzetközi versenyképességét. Az európai gazdaság meggyengült a háború, a gazdasági szankciók és az energiaválság együttes hatásai miatt, így az Egyesült Államok ebben a helyzetben az olcsó energia, a stabilitás és a jelentős állami ösztönzők országának szerepében tetszeleghet. Az USA és Európa közti gazdasági vetélkedés fontos színtere lehet a jármű- és akkumulátorgyártás. Az előadás második pontjában bővebben beszélt Magyarország gazdasági kilátásairól. Dr. Antal Ferenc 2023-as évre számos – hazánkra váró – lokális és globális kihívást nevezett meg. Legégetőbb globális kihívások: geopolitikai feszültségek, európai energiaválság és az európai ipar versenyképességének aggályai. Belföldi kihívások: a devizafinanszírozás biztosítása, a recesszió elkerülése és az infláció, a kamatszintek csökkentése.

A magyar kormány számításai szerint elmúlt negyedév makroadatai mellett is gazdasági növekedéssel számolhatunk a 2023-as évre, és a becslések szerint a gazdaság idén is képes lesz a növekedésre, az infláció pedig egyszámjegyű tartományba kerülhet. Pénzpiaci kitekintőt is tartalmazott a helyettes államtitkár előadása, ahol rámutatott, a forint devizapiaci helyzetét erősen meghatározták a magas és volatilis energiaárak és jegybanki döntések. Az energiacsapdából kikerültünk, azonban a magas kamatok továbbra is „nyomás alatt tartják” Magyarországot. Az előadása utolsó részében a magyar kormány gazdaságpolitikai célkitűzéseiről számolt be. Rövid távon a válságmenedzsment a cél, amelyben benne van a válság elkerülése, az infláció és a kamatszintek egy számjegyűre csökkentése, a befektetések pénzügyi támogatása, energiahatékonyság és munkaerő politika. A hosszú távú cél a versenyképesség növelése, amelyben benne foglaltatik: az energiaintenzitás és az energiafüggőség csökkentése, energiaszuverenitás és energiafüggetlenség és a stratégiailag fontos szektorok újradefiniálása is.

Az előadást követően a helyettes államtitkár a közönség kérdéseire válaszolt.

BLA|arena 2023.06.12