Mi köze Budavár olasz hősének a magyar rovásíráshoz? – Marsigli gróf különleges története

A napokban ünnepeltük Buda felszabadításának 337. évfordulóját. Az emléknap apropóján, a Budavári Lakosok Szövetségevel közös rendezvényünkön, a sikeres ostrom egyik hőse, Luigi Ferdinando Marsigli hadmérnök kalandos életútját mutattuk be az érdeklődők számára. A barokk polihisztor, katonai karrierje mellett, rendkívül fontos szerepet játszott a székely-magyar rovásírásos emlékek feltárásában és megőrzésében is.

A rendezvény kezdetén Tóthné Dr. Nagy Erzsébet, a Budavári Lakosok Szövetségének elnöke köszöntötte az érdeklődőket. Beszédében hangsúlyozta: Budavár 337 évvel ezelőtti, 1686. szeptember 2-án történt visszafoglalása a mai napig meghatározó történelmi emlék a Várnegyed lakói számára.

Az ostrom egyik vezető hadmérnöke, az olasz gróf Luigi Ferdinando Marsigli az üszkös romok között Mátyás könyvtárának Corvináit mentette, majd húsz éven át gyűjtötte a magyar művelődéstörténet emlékeit, köztük a leghosszabb, összefüggő rovásírásos nyelvemlékünket, amely bolognai rovásbot néven ismert.

A polihisztor gróf a közelmúltban kapott méltó emléket a Stöckl-lépcsőnél újra elhelyezett mellszobrával. Életével és a székely rovásírás emlékeivel ismertetett meg a „Nihil mihi” Emlékezzünk Marsigli ezredesre majd a Rovott múltunk című két kisfilm, melyet a Budavári Lakosok Szövetségével közösen mutattunk be a Lónyay-Hatvany-villában.


Matula Ágnes, televíziós műsorszerkesztő mutatta be a filmeket, közreműködött Kriza Ildikó, néprajzkutató.

BLA|kult 2023.09.08