Magyarország külpolitikai körképe Szijjártó Péterrel

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter volt biztonságpolitika programsorozatunk, a BLA|globus legújabb vendége. A tárcavezető hazánk külpolitikai körképéről tartott előadást, majd ezt követően az érdeklődők kérdéseire válaszolt, a Fiatalok Batthyány Körével közösen szervezett rendezvényünkön. A Mandiner tudósítását szemlézzük.

Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány programigazgatója egy Henry Kissinger idézettel vezette fel Szijjártó Péter előadását, mely szerint „a ma sikere a holnap problémája”. Erre a tárcavezető úgy reagált, hogy a mostani időszakban izgalmas külpolitikáról és külpolitikai mozgástérről beszélni, „hiszen minden irányból mindenféle nyomás éri ezt e területet. Épp ezért körültekintően kell külpolitikai stratégiát tervezni” – hangoztatta.

Ezután kiemelte, hogy a magyar külpolitikai stratégia „magyar és szuverén. Ez azt jelenti, hoy a magyar külpolitika a magyar nemzeti érdekből indul ki, a nemzeti érdeket érvényesíti: az egyetlen nézőpont, amit el tud fogadni, az a  magyar nézőpont. A magyar diplomácia vezetője felhívta arra a figyelmet, hogy „új világrend van kialakulóban. Az elkövetkező időszakban sem lesz semmi sem stabil, nyugtalanság és fake news kampányok fogják uralni a mindennapokat”. Szijjártó ezután azzal folytatta, hogy bár a szomszédban több mint másfél éve dúl a háború, az ebbe való bevonódást Magyarország elkerülte.„Az emberek életét meg kell védeni, el kell kerülni a további áldozatokat. A háborúnak véget kell vetni: minél több nap annál több halott, annál több rombolás” – szögezte le. Majd arról beszélt, hogy mikor a különböző diplomáciai felek arról beszélnek, hogy nem jött még el a béketárgyalások ideje, akkor tudni kell azt, hogy „a csatatéren jobb feltételek nem tudnak létrejönni. A csatatéren halottak vannak”. „Nekünk tiszta a lelkiismeretünk, mi nem vittünk fegyvereket a frontra, nem engedtünk át fegyverszállítmányokat az országon, így egyetlen egy ember halálért sem vagyunk felelősek” – hangoztatta Szijjártó Péter, aki az elhangzottakat biztonsági sikernek nevezte.

Szijjártó beszélt arról is, hogy „az Unióban soha nem fogák belátni, hogy elhibázott volt a szankciós politikájuk, mert ezt elszámoltatás követné”. Majd rátért a magyar gazdaság helyzetének értékelésére. Kijelentette, „a magyar gazdaság nemcsak túlélt, hanem minden idők legjobb formájában van. Soha annyi beruházás nem jött Magyarországra, mint tavaly, soha nem volt ilyen magas az export, és soha annyian nem dolgoztak idehaza, mint tavaly”. Hozzáfűzte, hogy a Covid után többen dolgoztak idehaza, mint a Covid előtt.A tárcavezető ehhez kapcsolódóan kiemelte, hogy Magyarország a keleti és nyugati beruházások találkozási pontjává vált. „Három prémium autómárka van jelen a magyar piacon. Tíz keleti akkumulátorgyárból pedig öt kötelezte el magát az ország mellett” – sorolta.
Szijjártó Péter szerint „így a magyar gazdaság hosszútávú növekedési pályája biztosított lesz, és ez tesz minket megkerülhetetlenné ebben a versenyben”.

Az előadást közönségkérdések, majd kötetlen beszélgetés követte. Az Ukrajnával való kapcsolatot illetően a miniszter felidézte, hogy a nemzeti kisebbségek kérdésében már 2015 óta konfliktus húzódik köztünk és az ukránok között a kisebbségek jogainak visszavágása miatt. Példaként az elmúlt hetekben több, kárpátaljai iskolában is tapasztalt „ukránosítást” hozta. Ennek kapcsán hangoztatta, hogy „a határon túl lévő kisebbségek mindig számíthatnak a magyar kormányra. Majd megjegyezte, hogy a fenti események fényében „nehéz” a következő hetekben az uniós intézményekben napirendre kerülő ukrán uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésére igent mondanunk, annak tudatában, hogy „a szomszédos országban uralkodó állapotok a nemzeti kisebbségek helyzetét tekintve eltérnek az európai standardtől”.

Szijjártó Péter felhívta arra is a figyelmet, hogy a közelgő szlovák és lengyel választások Magyarországra is hatással lesznek. A két szomszédos országban lezajló  voksolások befolyásolni fogják a külügyi tárcavezető szerint a jövőben az európai politikai alakulását, és a térség országainak a kialakulóban lévő világrendben betöltött szerepét is.

(Mandiner)

BLA|globus 2023.09.11