A szabadságharc mécsesei – Női sorsok és szerepek a szabadságharcban

Az idén 175 éves Magyar Honvédség állhatatos és rendíthetetlen küldetését, már a kezdetektől számos kiemelkedő női hős támogatta. Rájuk emlékeztünk a Magyar Női Unióval és Magyar Batthyány Alapítvánnyal közösen szervezett rendezvényünkön. Az Origo tudósítását szemlézzük.

A Magyar Batthyány Alapítvány és a Magyar Női Unió szervezésében, a Batthyány Lajos Alapítvány jóvoltából a Lónyay-Hatvany-villa adott otthont az 1848-49-es szabadságharc 175. évi jubileumát ünneplő „A Szabadságharc Mécsesei – Női sorsok és szerepek a szabadságharcban” című kiállításnak. A kiállítás megnyitása egyben az idei évi Batthyány hét nyitánya is egyben, amelynek záróeseményére október 6-án kerül sor a Fiumei Úti Sírkertben lévő Batthyány-mauzóleumnál.

Idén márciusban a Magyar Batthyány Alapítvány és a Magyar Női Unió kezdeményezésére együttműködés jött létre a Katonai Emlékpark Pákozddal, a Nemzeti Örökségvédelmi Intézettel, a Görgey-körrel, a Magyarok Európában Egyesülettel és a Magyar Történelmi Társulattal. A kiállítás célja az volt, hogy szervezett keretek közt emléket állítsanak a 2023-2024-ben 175. évi jubileumát ünneplő, 1848-49-es szabadságharcban meghatározó szerepet betöltő magyar nők hősiességéről, felejthetetlen és múlhatatlan tetteiről.

Legyen szó akár zászlóanyákról, ápolásszervezőkről és ápolónőkről, honvédnőkről vagy épp katonafeleségekről. A kiállításnak több apropója volt: egyrészt idén ünneplik a Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulóját, amelynek megalapítása gróf Batthyány Lajos nevéhez kötődik; másrészt 135. jubileumi évfordulóját tartják Gróf Zichy Antónia halálának, aki Gróf Batthyány Lajos feleségeként hűségével és kitartásával állít példát mindannyiunk számára mind a mai napig.

Batthyány Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány és a Magyar Női Unió elnöke a kiállítás megnyitója alkalmából kiemelte:

“Meggyőződésem, hogy több civil szervezet vezetőjeként legfőbb feladatom, hogy saját eszközrendszeremmel hozzájáruljak a társadalmi béke minél szélesebb körű megteremtéséhez, amelynek legfőbb tartópillére a család. Csatlakozom Novák Katalin köztársasági elnökasszony gondolatiságához, aki a minap hirdette meg a családok 12 pontját, s aki a családok szabadságharc iránti vágyát tűzte zászlajára.”

A kiállításon megismerhetők az 1848-49-es forradalom és szabadságharc időszakát meghatározó női karaktereket a társadalom minden szintjén, akiknek hazafias tettei jelentős mértékben formálták Magyarország jövőjét. A kiállítással és tematikus kerekasztal-beszélgetéssel kezdetét vette a 2023. évi Batthyány hét is, amelynek záróeseménye a nemzeti gyásznapon, október 6-án a gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia-díjak átadója lesz.

(Origo)
BLA|XX 2023.09.28