Renoir palettája és modelljei

Pierre-Auguste Renoir a francia impresszionizmus egyik legismertebb alakjaként írta be magát a történelemkönyvekbe. A neves festő életpályáján Lovass Dóra művészettörténész kalauzolta végig az érdeklődőket BLA|kult rendezvényünkön.

Renoir 1841-ben látta meg a napvilágot, egy munkáscsalád sarjaként. Az eleinte porcelánfestéssel foglalkozó ifjú művész tehetsége hamar felkeltette kortársai figyelmét, egy svájci festőművész vette a szárnyai alá és tanította. Courbet-tel való találkozása további lendületet adott az egyre népszerűbbé váló alkotónak. Élete során több híres festővel is szorosabb kapcsolatba került. A festészet kedvelői számára nem újdonság, hogy Renoir és Monet baráti viszonyt ápoltak. Kevesen tudják azonban, hogy a két művész többször is festett egymás mellett állva, ugyan azt a látványt megörökítve. Előadásunk keretén belül több, baráti beszélgetés közben festett művel is megismerkedhettünk.

Lovass Dóra kiemelte, hogy egy Renoir kiállítást meglátogatva többnyire kis méretű festményekkel találkozhatunk. Ennek egyszerűen az az oka, hogy a festő egy impresszionistához hűen a szabadban alkotott, ahova körülményes volt nagyobb felszerelések szállítása. Renoir festményeit jellemzi az alakok nyitott szájjal ábrázolása, hiszen a festő gyakran beszélt a modellekkel alkotás közben. Előszeretettel alkalmazta a középkorból már ismert kitekintő karaktereket, így a festmény megcsodálóját is eggyé téve az ábrázolt jelenettel.

Renoir 1881-es Itáliai útja során klasszicista fordulatot vett élete. A festő nemsokkal hazatérte után alkotói válságba esik, amely végleg elfordítja az impresszionista művészettől.

BLA|kult 2023.10.11