Háború Izraelben

Szakértő vendégeink elemezték az Izrael és a Hamasz terrorszervezet között, a közelmúltban kirobbant háború tágabb biztonságpolitikai összefüggéseit, közéleti programsorozatunk legutóbbi eseményén.

Október 7-én a Hamasz terrorszervezet támadást hajtott végre Izrael ellen. Az áldozatok száma az ezer főt is meghaladta. A terroristák betörtek Izrael állam területére, ahol brutális módon gyilkoltak meg ártatlan állampolgárokat és százakat ejtettek túszul. A nyugati világ egésze megdöbbenéssel követte az izraeli történéseket és értetlenül áll a bestiális cselekedeteket látva.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői Robert C. Castel, izraeli biztonságpolitikai szakértő, Kis-Benedek József, egyetemi tanár, az MTA doktora, Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára, valamint Somkuti Bálint, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója. Robert C. Castel online formában jelentkezett be, mivel a beszélgetés idején Izraelben tartózkodott, valamint részt is vett a terrortámadás utáni katonai felderítésekben. Arról számolt be, hogy azon szörnyűségek, amelyeket látott az elmúlt hetekben megváltoztatták az eddigi életét és nem lehet tolerancia a Hamasszal szemben, illetve véleménye szerint a terrorszervezetet „el kell törölni (…) a föld színéről”.

Nem látja annak a valószínűségét jelenleg, hogy a palesztin hatóságokkal lehessen tárgyalni, mivel alapkérdésekben nem értenek egyet, hiszen a palesztinok úgy gondolják, hogy a zsidó közösségnek nincs joga ott élni az érintett területen. Somkuti Bálint kifejtette, hogy a palesztinok részéről nem mutatkozik kompromisszumkészség Izrael felé, amely történelmileg nem mutat jó tendenciákat, mivel azok a népek, akik nem képesek az együttélésre, hosszútávon nem képesek fent maradni.

Szalai Kálmán úgy gondolja, hogy a 2010 óta történő magyar kormányzati politika megalapozta, hogy a zsidóság biztonságban érzi magát a hétköznapokban és nincsenek afféle abúzusok a vallási közösségük ellen, mint számos nyugati nagyvárosban. Kis-Benedek mindezekkel egyetértve arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szabad kollektíven a palesztin népet összemosni a Hamasz terrorszervezettel és annak bestiális cselekedeteivel.

BLA|közélet 2023.10.20