Filmvetítés: KURZ – A Film

BLA|közélet programsorozatunk keretében mutattuk be a Sebastian Kurzról, Ausztria egykori, legfiatalabban hivatalba lépő kancellárjáról szóló portréfilmet.

Kevés közszereplő tudta ilyen rövid idő alatt az osztrák politikai színteret ilyen mértékben felforgatni, a vitákat polarizálni és az érzelmeket felkavarni, mint Sebastian Kurz. Ausztria korábbi és egyúttal legfiatalabb szövetségi kancellárját lemondásáig a nyilvánosságban legalább annyian ünnepelték, mint amennyien bírálták. Sascha Köllnreitner rendező 2023 októberében bemutatott dokumentumfilmjében egy olyan személyiség életébe próbál meg betekintést nyújtani, akinek neve nem csak egyfajta konzervatív jelképpé, de valamiféle rejtélyé is vált.
A filmben a rendező Európa egyik legellentmondásosabb politikusának életébe kísérel meg kritikus bepillantást vetni, és teszi fel a sokakat foglalkoztató kérdéseket. Mi repítette Kurzot a politikai figyelem és a média középpontjába? Milyen mechanizmusokat és hatalmi szálakat tudott ő és csapata hatékonyabban működtetni, mint elődei? Ő a politikusok új, magabiztos és hatalomtudatos generációjának megtestesítője, aki képes volt a médiát ideálisan a maga számára felhasználni? És hogyan tekint vissza ő maga erre az időszakra?

A Sebastian Kurzról készült filmet a Mathias Corvinus Collegium jóvoltából exkluzív vetítés keretein belül mutatta be a Batthyány Lajos Alapítvány.

BLA|közélet 2023.12.14