Nógrádi György könyvbemutató: Kennedy – Legenda és valóság

Rengetegen voltak kíváncsiak Nógrádi György legújabb, a tragikus sorsú amerikai elnök, John Fitzgerald Kennedy életét feldolgozó könyvére, melyet tegnap este mutattunk be a Lónyay-Hatvany-villában. A beszélgetést Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője moderálta.

John F. Kennedy elnök rövid életű kormányzatára sokan úgy emlékeznek, mint az optimizmus, a bővülő lehetőségek és a legnemesebb humanitárius célok időszakára. Mások JFK-t polgárjogi hősként dicsőítik, és tisztelik őt a világűr felfedezéséről szóló álmáért is. Legenda mindez, vagy reálpolitika? Egyáltalán, hogyan lett az írországi éhínség elől menekülő bevándorlócsaládból Amerika egyik legbefolyásosabb politikusdinasztiája? Hogyan teljesítette be az apai ambíciókat bátyja helyett a másodszülött fiú? Milyen szerepet játszottak a nők a Kennedy-klán felemelkedésében és bukásaiban? Hányszor sújtott le a családra a Kennedy-átok? Idealista vagy becsvágyó karrierista volt-e Kennedy elnök? Kinek az érdekét szolgálta a hatvan évvel ezelőtti gyilkos merénylet?

Ezekre a kérdésekre igyekszik válaszokat adni Nógrádi György új könyve, amely világpolitikai összefüggésekbe helyezi Amerika “királyi családjának” sikereit és kudarcait. A beszélgetésen a könyvben leírtakról kapott nagyobb politikai és történelmi képet. A beszélgetés végén a nézőknek lehetősége volt kérdéseket feltenni a szerzőnek.

BLA|közélet 2024.02.29