A Semmelweis Kamarazenekar tavaszköszöntő hangversenye

Magával ragadó hangulatot varázsolt a Lónyay-Hatvany-villa falai közé, a Semmelweis Kamarazenekar tegnapi tavaszköszöntő hangversenye.

Orvosok körében hagyományosan mindig is sok volt a zeneértő és az aktív zenész is. A budapesti orvosegyetemen is a múlt században a történelem hullámzásaival párhuzamosan többnyire működött zenekar, ami kezdetben fúvósokkal, ütősökkel együtt szimfonikus zenekar volt, majd néha rövidebb időkre megszűnt, ill. újjáalakult. A hatvanas évek második felében éppen nem volt zenekar, de volt szándék a létesítésére. Dr Göblyös Péter radiológus-orgonista lobbizott érte, ő szerezte meg az egyetem vezetésének jóváhagyását és ő kérte fel 1968-ban a Kodály által is nagyra tartott ifjú karnagyot, Tardy Lászlót, hogy a nemrég elkezdett Mátyás templomi kántori-karnagyi munkája mellé vállalja el az ifjú medikusok zenei vezetését is, aminek ő eleget is tett.

Az elmúlt ötven évben és mindmáig ő vezeti az együttest. Már ez is ritka. Kimagasló kamarazenei tudása és nagyszerű emberi tulajdonságai a jó zenekari légkör fennmaradásában alapvetőek, de említésre méltó az is, hogy a mai zenekari tagok között is van 4 olyan muzsikus, akik már a kezdetekkor ott ültek a kottatartó mögött és azóta is jóban-rosszban együtt vannak. A mai zenekari tagok nagyobb része szintén évtizedek óta muzsikál az együttesben.Megszámlálhatatlan koncert volt ezalatt az 50 év alatt egyetemi fellépések, ifjúsági versenyek, önálló koncertek, orvos-zenész találkozók, jótékony célú koncertek ill. külföldi vendégszereplések formájában.

BLA|közélet 2024.03.13