Újból Hatvany Ferenc festményei díszítik a Lónyay-Hatvany-villa falait

A Kieselbach Galériának és elhivatott magángyűjtőknek hála, székhelyünkön, a Lónyay-Hatvany-villában mutathatjuk be báró Hatvany Ferenc festményeit. A két világháború közötti időszak egyik legmeghatározóbb magyar műgyűjtője képzőművészként is maradandó értéket alkotott.

A Magyar Nemzeti Galériával együttműködésben 2022 tavaszán bemutatott nagy sikerű időszaki tárlatot követően, újból Hatvany festmények díszítik a Lónyay-Hatvany-villa falait, a Kieselbach Galériának és elhivatott magángyűjtőknek köszönhetően. Egyetlen festőt sem találunk a 20. századi magyar művészet történetében, akinek a neve gyakrabban bukkanna fel a világ legjelentősebb múzeumaiban, a nagy sztárkiállítások katalógusaiban, és a nemzetközi művészettörténet legnagyobb alkotóinak monográfiáiban, mint Hatvany Ferencé. Székhelyünk egykori tulajdonosának és névadójának neve egyaránt jól cseng a londoni Courtauld Institute káprázatos múzeumában, a washingtoni Phillips Collection-ban, a párizsi Musée d’Orsay-ban, vagy éppen Los Angeles-ben, a Getty Múzeum kurátorainak körében. Alakja feltűnik Cézanne, Gauguin, Renoir és a modernizmus többi festőóriásáról szóló kötetekben. Ez a nemzetközi hírnév azonban ma még „csupán” a művész-gyűjtő ízlésének, egykori kollekciójának dollár százmilliókat érő darabjainak szól: Manet, Cézanne, Renoir, Gauguin és Courbet világhírű alkotásai, Hatvany Ferenc kifinomult ízlésének hírnökei ott lógnak a világ legfontosabb múzeumaiban, megidézve a magyar műgyűjtés egykori fényét. Hatvany világszínvonalú műgyűjtői tevékenységének egy reprókiállítással állítunk emléket az újjáépült villában.

A gyűjtőként világraszóló értéket teremtő Hatvany Ferenc festőként is kiemelt figyelmet érdemel: egyike volt a magyar festészet történetének legkulturáltabb, legfranciásabb művészeinek, akinek életművét sokáig – paradox módon – éppen hatalmas műgyűjtői teljesítménye takarta el a szemek elől. Évtizedeken át kevés figyelem vetődött a munkásságára.

Hatvany Ferenc: Virágok a műteremben, 1930-as évek (100,5×82 cm)

A Lónyay-Hatvany-villa falaira kihelyezett, több kollekcióból összeállított műtárgyegyüttesben, Hatvany valamennyi kedvenc témája felvonul. A változatos technikájú, döntően pasztellel és olajfestékkel készült műveken feltűnnek a Hunyadi János úti villa képekkel kidekorált enteriőrjei, az aktokkal benépesített műtermek, a dekoratív csendéletek, de jó néhány impresszionisztikus tájkép idézi meg a legendás, Thomas Mann által is meglátogatott hatvani kastélykert fénytől ragyogó részleteit is. A portrék sorából kiemelkedik a festő legkorábbi ismert alkotása, az 1898-ban, alig 17 évesen festett, még Hatvany Deutsch Ferencként szignált jelmezes női portré, amely feltehetően a család egyik tagját ábrázolja. Az egész életmű legszebb darabjai közé tartozik egy unikális különlegesség, a Fekete modell zöld ruhában című, számos alkalommal reprodukált és kiállított főmű, valamint az összefoglaló jellegű, méretével is kiemelkedő Virágok a műteremben.

Hatvany Ferenc: Fekete modell zöld ruhában, 1910-es évek (92×73 cm)

A válogatás tudatosságát jelzi, hogy az életmű valamennyi hangsúlyos fejezete, témája és technikája jelentős művek sorával van reprezentálva.

Hatvany örökség 2023.08.08